Svojevremeno se pogrešno tvrdilo da njih dvojica nameravaju da baš 29. novembra na dan stvaranja SFRJ naprave novu levu stranku. Ružić svih godina u kojima su socijalisti u koaliciji sa SNS u javnosti igra ulogu solo igrača koji osporava političke odluke lidera Ivice Dačića. On to radi znatno duže nego što je to Stefanović činio u DS, ali zaplet je sličan – da li će partija smeniti lidera ili će lider smeniti neposlušnog člana i one koji ga podržavaju.

U tom kontekstu, narednih dana treba očekivati da li će zasedati Statutarna komisija SPS i raspravljati o Ružićevim istupima u javnosti, isto onako kao i o Dijani Vukomanović, Ivani Petrović i Nenadu Borovčaninu. Ali, ovde treba uočiti razliku. Pomenutu trojku u partiju je doveo Dačić i oni svoje pozicije duguju lično njemu. U istom paketu odlučivanja bio je i Novica Tončev, ali on ima bazu – birače na jugu Srbije. Slično i Ružić – on je u partiju ušao sredinom 90-ih, bio portparol i poslanik, ali i ministar. U vreme kada je Dačić preuzeo partiju pre deset godina bio je glavni operativac – šef Izvršnog odbora. Što sve pokazuje da Ružić ima određenu političku težinu nezavisno od Dačića koju vrlo često koristi protiv njega kao na primer kada je tražio da se sa SNS napravi koalicioni sporazum pre ulaska u vladu.

To što Dačić ne ulazi u otvoren politički obračun sa Ružićem, ali i što ovaj drugi ponavlja da je SPS njegova partija i da je neće napustiti, stvar je procene obojice koja može da se promeni u bilo kom trenutku. Verovatno je da Dačić procenjuje da SPS-om ne može upravljati kao Vučić naprednjacima, koliko god da je ta partija ovih poslednjih deset godina malo slična sa onom koja je vladala decenijama pre toga. Kad je o Ružiću reč, budući da su njegovi nastupi upereni pre svega protiv Vučića, iako vrlo svedeni i provučeni kroz postove na Tviteru, on gradi svoju poziciju za neko postnaprednjačko vreme. Jer, teško je zamisliti Dačića kao vođu opozicije. Doduše, dok neki Ružića mogu da zamisle kao lidera budućeg SPS, drugi smatraju da je stvar vrlo jednostavna – Ružić je nezadovoljan što nije potpredsednik stranke, a ne zato što ruža SPS simbolično vene u koaliciji sa SNS.