Zbog čega da centri za socijalni rad, koji brinu i o gerontološkim odeljenjima u domovima za stare i prihvatilištima za odrasle, nemaju mogućnost da prevezu u slučaju potrebe, nekog od svojih 20 do 30 ležećih korisnika? Zašto bi tu uslugu tražili od gradskih domova zdravlja? I da li te zdravstvene ustanove uopšte imaju dovoljno vozila da na vreme reaguju? To je trebalo da pitamo i da se zapanjimo koliko je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku zapravo odgovorno i koliko brine o svojim korisnicima.

Možda je ispravnije bilo i da se zainteresujemo zašto se to ne odnosi na sve državne institucije u čijoj je nadležnosti rad sa većim brojem ljudi, nego se sveukupna potreba za prevozom pacijenata svalila na Ministarstvo zdravlja koje, sudeći po ovakvim potezima, izgleda da ne uspeva da pokrije oblast za koju je osnovano.

Dakle, naše pitanje nije uopšte trebalo da glasi zašto je Ministarstvo za rad naručilo nabavku saniteta, nego zašto drugi nisu pošli tim putem. Šta čeka Ministarstvo prosvete, zar ne znaju da u svakoj od većih škola, sa više od 500 do 600 đaka, može da se desi neka povreda, nekom nastavniku može da pozli, a oni nemaju sanitet!

I Ministarstvo sporta je potpuno pasivno, jer zašto traži da lekarski timovi zdravstvenih ustanova dežuraju na svim velikim takmičenjima, o utakmicama da i ne govorimo, a nisu se ni potrudili da formiraju svoje ekipe i vozila? A tek Ministarstvo energetike! Pa oni samo u EPS-u imaju toliko radnika i montera na terenu, mnogo više nego što obuhvataju svi centri za socijalni rad sa pratećim ustanovama, a tu su i rudnici, pa naftna industrija, gasovodi… O sektoru građevine i saobraćaja da ne govorimo, o finansijama takođe, pored onolike Poreske uprave gde svakog časa može da pozli nekom od zaposlenih ili stranaka. A ni oni nemaju sanitet!

Dakle, ona pomalo kritična nota iz teksta koji se bavio Ministarstvom rada i nabavkom sanitetskih vozila, potpuno je bila neopravdana i posledica je našeg neznanja i nesposobnosti da stvari sagledamo iz svih uglova. A prava istina je da su automobili za zbrinjavanje urgentnih stanja potrebni u svim resorima javne uprave i ministarstvo rada je na to među prvima ukazalo.

Povezani tekstovi