Štrajk za po kući 1

Naime, rešenjima aktuelnog Zakona o štrajku zaposleni obustavu rada mogu da sprovedu samo u kolektivu u kome rade.

Štrajk ne može da se kao takav prijavi i održi van preduzeća pa tako ni na ulici. Iako vlast koja donosi novo zakonsko rešenje smatra da je na tom planu došlo do napretka zbog toga što se ograničavaju delatnosti koje dosad nisu smele da štrajkuju zbog „zaštite nacionalne bezbednosti“ sindikalci smatraju da nikakvog značajnog pomaka nema jer je štrajkovanje na ulici još uvek ilegalno.

Onemogućavanje sprovođenja štrajka putem uličnih protesta ne samo nešto što nije u skladu sa praksom u svetu već je i potpuno diskrimanatorsko kada je reč o borbi radnika za ostvarenje svojih prava.

Ako su zaposleni ograničeni na mogućnost da štrajk organizuju samo u fabrici ili preduzeću znatno se smanjuje mogućnost da se oni izbore za svoje zahteve. Sindikati štrajkove inače sprovode kroz ulične proteste upravo kako bi bili vidljivi odnosno kako bi javnost bila upoznata sa njihovim zahtevima i konkretnim problemima. Javni protesti im omogućavaju da o njima izveste mediji.

U slučaju štrajka unutar preduzeća javnost i ne zna da radnici protestuju a poslovodstvo može da zabrani pristup medijima da izveštavaju sa tog protesta.

Istini za volju, radnici mogu da prijave svoj skup kao protest i na taj način stvore mogućnost da protestuju na ulici ili ispred institucija koje su nadležne za rešavanje njihovih problema.

Međutim, o tome da li će takvi skupovi biti dozvoljeni ili ne u Srbiji odlučuje policija. To znači da Ministarstvo unutrašnjih poslova može da donese odluku da ne dozvoli radnički protest čime se faktički onemogućavaju štrajkačke aktivnosti.

Takođe, ponekada je u toku štrajka potrebno donositi brze odluke o protestima a održavanje javnih skupova mora da bude najavljeno nekoliko dana ranije. Upriličiti štrajk na takav način je potpuno nemoguće.

Potpuno je jasno da je odredba o održavanju štrajka isključivo u preduzeću obesmišljava štrajk i shodno tome tebalo bi je izbaciti iz novog zakonskog rešenja.

U slučaju da do toga ne dođe, aktuelna vlast bi po ko zna koji put pokazala da su joj interesi poslodavaca daleko bitniji od egzistencije radnika i borbe sindikata za bolje uslove rada.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.