Strategija ćutanja 1

Od kada je Danas objavio rezultate prvog pilotiranja buduće državne mature, ne prestaje polemika da li je za njih najviše kriva pandemija, slaba motivacija đaka, zadaci na koje srednjoškolci nisu navikli ili to što se učenici nisu pripremali za testiranje.

Sve i da je to tačno i da rezultati pokazuju „lažnu sliku“ o znanju naših đaka, nadležni su u najmanju ruku to morali da objasne javnosti, tim pre što se učenici koji su učestvovali u prvom pilotu školuju po reformi koju je osmislila upravo aktuelna vlast.

A šta su, između ostalog, rezultati te reforme?

To da gimnazijalci u proseku umeju da reše dva zadatka iz matematike, a njihovi vršnjaci iz srednjih stručnih škola svega jedan.

Srpski jezik im bolje ide, pa je na testiranju iz tog predmeta zabeležen nešto bolji skor – gimnazijalci su znali u proseku 35 odsto pitanja, a učenici stručnih škola 20 odsto.

Uvažavajući sve okolnosti u kojima je rađena prva proba, ni sami stručnjaci iz Projekta državne mature ne kriju da su rezultati ispod očekivanih.

Koliko god obrazlagali da je cilj prvog pilota bio testiranje procedura i kvaliteta zadataka, ne može se prenebregnuti činjenica da ono govori nešto i o samom znanju.

To što najveći broj prosvetnih radnika nije preterano iznenađen rezultatima svedoči da su i te kako svesni dometa domaćeg obrazovnog sistema.

Nema to samo veze sa „naprednjačkom“ reformom koja suštinski nije donela ništa novo, koliko je pokazatelj višegodišnje nebrige o obrazovnom sistemu.

Skoro dve decenije se priča o uvođenju državne mature, a svaki ministar je uporno odlaže, dok se evropske pare nemilice troše.

I sada, kada je prvi put napravljen kakav-takav pomak u njenoj realizaciji, nadležni umesto da jasno kažu da ovo u velikoj meri jeste ogledalo naše škole i da se matura upravo i uvodi da bi se unapredili kvalitet nastave i obrazovnog sistema u celini, dobijamo besmislena obrazloženja da su đaci namerno grešili da bi na „pravoj“ maturi imali što lakše zadatke.

Mnogo toga su prethodnih dana i struka i politika trebalo da pojasne građanima.

Umesto toga, prosvetna vlast se odlučila za strategiju ćutanja, a pojedinci su u medijskim nastupima pokušali da amnestiraju odgovornosti resorno ministarstvo, tvrdeći da sve to vodi tamo neki projekat, kao da je on samoinicijativno smišljen.

Treba podsetiti da je u samom startu projekta bila jasno istaknuta namera da će zainteresovana javnost biti obaveštavana o svakom koraku, jer je pravovremeno i tačno informisanje izuzetno važno da i đake, njihove roditelje, nastavnike i fakultete pripremi za ono što u budućnosti sledi.

Ako oni ne budu razumeli benefite mature i prihvatili je, nema te vlasti koja će ovako krupnu promenu uvesti dekretom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.