Vulin u Staljinovom šinjelu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Na društvenim mrežama sa velikom pažnjom, čak i veseljem, dočekana je vest o postavljenju Aleksandra Vulina na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Šaljivdžija koji je napisao da očekuje da će Vulin prvog dana na posao doći u Staljinovom šinjelu – povod je Vulinovo oblačenje raznih uniformi dok je bio ministar odbrane i ministar policije – osvojio je veliki broj odobravanja.

Sprdnja jeste odušak za bezizlaznost u stvarnosti, a koliko je bezizlazno kada je reč o želji da imamo neko koliko toliko slobodno i demokratsko uređenje, svedoči i način na koji je objavljena vest o Vulinovom imenovanju.

Mediji jestu spekulisali tokom mučnog razdoblja posle izbora 3. aprila, šta će biti sa Vulinom, osobom vrlo bliskom i vrlo značajnom Vučiću. Gotovo svi su pisali da je moguće da dođe na čelo tajne policije, odnosno BIA, mada su i drugi bili u igri – od toga da Bratislav Gašić sa kojim se Vulin rotira na poziciji u ministarstvima sile, da ostane, do toga da se Marko Đurić vrati iz Vašingtona.

Ipak, privilegiju da prvi ekskluzivno izvesti o imenovanju Vulina, dobio je portal Republika (Srpski telegraf), ne čak ni Novosti, za koje se smatra, da su zbog Vulinovog drugarstva sa Miloradom Vučelićem u poziciji da tu vest imaju prvi.

Zašto je uopšte bitno ko je od medija bliskih vlasti bio glasnik ove informacije? Zato, jer ta činjenica ne govori o njihovom novinarstvu, nego o odsustvu značaja svake institucije, čak i kada je reč o Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić.

Ona je šef Vulinu, pa ako već vest o tom imenovanju nije saopštila lično, da ne navlači sprdnju a i ljutnju dela javnosti na sebe, gde joj je onda ta agenda digitalizacije, kojom se toliko samohvališe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.