Priča o panteru koga nije bilo 1Foto: Shutterstock/davemhuntphotography

Kada je Petar Sladić izašao na svoju njivu kraj Apatina, video je njega. Crnog pantera kako graciozno obilazi atare. Onda se pojavio i snimak, pa su Vojvodinašume izdale saopštenje i upozorenje, pa su lovci krenuli u potragu, pa je viđen u banji, pa…

Dakle, ova rečenica ne bi imala kraja kada bismo krenuli hronološki da se bavimo panterom u apatinskim atarima, ali kako god, na radost svih uplašenih ali i onih racionalnih žitelja Srbije, potraga za panterom je u četvrtak obustavljena.

Nije pronađen, a dokazi da je uopšte šetao Vojvodinom su malko klimavi.

Mada, kada smo kod dokaza, kao da su ikada bili previše važni u ovoj zemlji, možemo i dalje da se oslanjamo na snimak, pa da makar neko od ove priče ima koristi. Jer, panter u Vojvodini je čista egzotika, pa bi možda tura „stazama apatinske zveri“ bila OK turistička tura.

Zanimljivo je kako se niko nije setio da dobro očisti snimak koji pokazuje crnu zver kako gazi vojvođansku zemlju. Tada bismo videli da li je u pitanju panter ili samo graciozna domaća vojvođanska mačka sa krizom identiteta.

Takođe, zanimljivo je što je predator, koga je Petar Sladić sa početka priče video još 30. oktobra, išao okolo i plašio narod, ali nije lovio. Jer, kako su rekli iz lovačkih društava, nastradalih životinja u tom predelu nije bilo.

I dok su ekipe bile na terenu i lovile predatora, zoo-vrtovi su bili spremni da ga prihvate, mediji su organizovali svoje sopstvene hajke, a Tviter je, dok ga Mask ne ugasi, što bi se reklo savremenim rečnikom – goreo.

Mimovi sa Moglijem i Bagirom u Apatinu, novih etiketa za Apatinsko pivo, Lala u narodnim nošnjama kako pokušavaju da se nagode na svojim panterom… Ako ništa drugo, bilo je zabavno.

I na kraju javio se i stručnjak. Biolog.

„Bilo kakvih dokaza o prisustvu pantera nema. Ja sam pogledao sve snimke, autentične snimke i u pitanju su najobičnije crne mačke. Prvobitan trag koji je nađen, uopšte nije trag mačke, nego psa. Društvene mreže su elektronska taraba na kojoj svi mogu da pišu šta misle, što se mene tiče, ne postoje dokazi da postoji panter“, izjavio je dr Milan Paunović, dugogodišnji biolog za medije.

I tako je nekako priča o divljoj zveri iz Vojvodine privedena kraju.

Ostaće priča o baki iz Apatina koja zna da je panter dobar i da ljude neće, možda će samo Perinu mangulicu da makne.

Sjajan početak bajke, zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari