aleksandar šapić foto Miroslav Dragojevićfoto Miroslav Dragojević

Možda svesno, možda i nesvesno, deo opozicije koji je tražio razrešenje gradonačelnika Aleksandra Šapića učinio je Šapića, bar naizgled, nešto jačim nego što on zaista i jeste. Do nezainteresovanog dela javnosti došla je verovatno samo vest da opozicija nije uspela da ga smeni.

A ako se budu malo više zainteresovali saznaće da to opozicija i ne može da uradi jer nema većinu u Skupštini grada. Pa će se taj nezainteresovani građanin pitati čemu inicijativa ako se unapred zna da je neuspešna i na osnovu toga će možda sutra doneti odluku za koga će glasati na izborima u Beogradu.

I tako dolazimo do vanrednih izbora u Beogradu koje je Vučić obećao Đilasu, pa se deo opozicije nadao da će ih biti na proleće. Teško je zamislivo da će do njih zaista i doći baš na proleće, jer inicijativa za razrešenje čak i da opozicija sakupi dovoljan broj glasova, ne može na dnevni red narednih šest meseci, do maja 2023.

Njegovu smenu i nove izbore mogu i ranije da iniciraju naprednjaci, ali niko to realno ne očekuje. Osim ako Vučić ne odluči drugačije ili Šapić samoinicijativno ne podnese ostavku, a što bi mogao učiniti samo u dogovoru s Vučićem koji će odluku doneti na osnovu samo njemu znanih parametara koji, čini se, ne zahvataju samo gradski nivo vlasti već i igre na višim nivoima.

Izbori se mogu očekivati možda tek krajem naredne godine, kako se, prema Danasovim saznanjima, sada šuška među naprednjacima, a opozicija nema ništa protiv budući da rejtinzi nekih od njih, zli jezici kažu, nisu najsjajniji.

Kada je reč o naprednjacima, oni su ovaj put sačuvali Šapića ali sa pristojne udaljenosti. Jednostavno nisu glasali. To je moguće i pokazatelj njihovog odnosa prema njemu – „naš si, ali kao da nisi“. Iznenađenje je bilo i što su se pojavili na sednici i omogućili njeno održavanje, odnosno višesatno iznošenje kritika na njegov račun. To im je izgleda odgovaralo, dok se Šapić nesportski jedini povukao sa „bojnog polja“, moguće iznenađen njihovim ponašanjem.

Svi predstavnici opozicije u beogradskom parlamentu opet su pokazali nejedinstvo i otvorili prostor za spekulacije ko je, kako i za koji interes glasao ili nije glasao, a ko se uopšte nije ni pojavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.