Čekaju li Civilnu zaštitu bolji dani? 1Foto: Zoran Nikolić

Reč je o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi. Ovo je posebno važno za efikasije postupanje gradova i opština u vanrednim situacijama.

Sve elementarne nepogode koje su nas zadesile u zadnjih deset godina, od zemljotresa u Kraljevu preko majskih poplava 2014. godine pa do onih iz 2016. godine suočile su nas sa činjenicom da su materijalni, kadrovski i organizacioni kapaciteti opština i gradova nedovoljni za kontinuirano, preventivno delovanje u otklanjanju uzroka za vanredne situacije nastale zbog dejstva prirode.

Ovo je, između ostalog i bila inicijalna kapisla za jednu autentičnu inicijativu sa terena, kako se to nekada govorilo „iz baze“, za udruživanje lokalnih samouprava zarad preventivnog delovanja u asocijacije opština i gradova koje prate rečne slivove. Tako su, pre nešto više od godinu dana, formirane dve, prve asocijacije opština i gradova udruženih u sliv Zapadne Morave i sliv Kolubare.

Od tada, do danas, ova inicijativa podržana od strane Stalne konferencije gradova i opština, Kancelarije za javna ulaganja, UNDP za Srbiju, FAO za Srbiju se proširila i na udruživanje drugih lokalnih samouprava. Ali ono što je, za dalje najbitnije, jeste brza reakcija Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koja predlažući izmene dva gore pomenuta zakona stvara pretpostavke da se opštine i gradovi efikasnije organizuju za prevenciju u borbi protiv prirodnih nepogoda.

Evo šta nam je o tome rekao rukovodilac odeljenja Civilne zaštite u gradskoj upravi Grada Kraljeva Zdravko Makisimović, jedan od pokretača inicijative za udruživanje opština i gradova u rečene slivove:

„Raduje me poruka koju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Vlada Republike Srbije ovakvim predloženim izmenama šalju, ne samo lokalnim samoupravama, već i građanakama i građanima, nevladinom sektoru i privredi. Kada su gradovi i opštine sliva Zapadne Morave u pitanju, to znači da ćemo preći u fazu operacionalizacije/funkcionalizacije potpisanog Protokola o saradnji. Ono što, takođe ide u prilog sve izvesnijoj konretnoj saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave, jeste i obećanje Ministarstva finansija, da će se u predlogu, odnosno instrukcijama za kreiranje budžeta za 2019. godinu, naći nova/stara Programska linija pod nazivom – Civilna zaštita. Jer, čini mi se da, više od svega, međuopštinska saradnja nedostaje u oblastima civilne zaštite, odnosno smanjenja i upravljanja rizicima od elementarnih nepogoda i vanrednim situacijama.“

Ostaje nam da sačekamo odluku Narodne Skupštine a do tada dilema iz naslova ovog teksta ostaje aktuelna.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.