Država da dozvoli đačka putovanja 1Foto: V. A.

Predstavnici Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA apelovali su danas na Krizni štab i državu da dozvoli realizaciju izleta, ekskurzija, rekreativnih nastava i drugih đačkih putovanja, koji su ugovorena do 15. marta 2020. godine.

Aleksandar Seničić, direktor JUTA, rekao je na konferenciji za novinare da je reč o putovanjima koja treba da se realizuju na teritoriji Srbije i da je skoro 200 agencija koje se prevashodno bave dečjim i omladinskim turizmom u velikom problemu, kao i svi koji su posrednu uključeni u tu oblast turizma – od prevoznika, hotelijera, animatora, rekreatora…

Seničić je kazao da su se više puta obraćali ministarstvima prosvete i turizma, Kriznom štabu, Vladi, premijerki Ane Brnabić, sa zahtevom da se omogući realizacija ranije ugovorenih đačkih putovanja, ali da odgovor nisu dobili. Seničić je rekao da imaju dobru saradnji sa Ministarstvom prosvete, ali da ono ne može da pošalje školama odobrenje bez prethodne odluke Kriznog štaba.

Dragoje Zekavica, predsednik odbora za dečiji i omladinski turizam YUTA, izneo je podatak da su do 15. marta 2020. godine ugovorena višednevna putovanja za oko 150.000 učenika na ekskurzijama i nastavi u prirodi i da je ostalo nerealizovano preko 600.000 noćenja u hotelima i pansionima na teritoriji Srbije. U ovu cifru nisu uračunata ugovorena, a nerealizovana putovanja u inostranstvo za maturante srednjih škola, kao i jednodnevni izleti koji su bili planirani za april, maj i jun 2020. godine. Zekavica je kazao da je, ne uzimajući u obzir jednodnevne izlete, vrednost bruto ugovorenih, a nerealizovanih poslova oko 20 miliona evra.

– Naše očekivanje je bilo da ćemo u komunikaciji sa Kriznim štabom i Ministarstvom prosvete uspeti da od kraja aprila realizujemo veći deo tih putovanja. Na sve naše zahteve nismo dobili odgovor, niti imamo informaciju šta bismo mogli da preporučimo školama. Ako ne budemo u situaciji da realizujemo ova putovanja do sredine juna i u jesenjem periodu, možemo doći u ozbiljan problem jer je Vladinom Uredbom predviđeno da se ta ili zamenska putovanja završe do kraja ove kalendarske godine. Imaćemo problem da od hotelijera izvršimo povraćaj sredstava koji su uplaćena kao avans u trenutku potpisivanja ugovora između škola i agencija, jer ogroman broj smeštajnih kapaciteta praktično ne radi – kazao je Zekavica i podsetio da su pomoć države dobili samo gradski hoteli, ali ne i objekti koji prevashodno služe za smeštaj učenika.

Predstavnici JUTA su napomenuli da su mnoga deca putovala sa roditeljima tokom raspusta, kao i da se putovanja organizuju mimo škola, kao razni kampovi i sportske pripreme.

Na pitanje Danasa po kom osnovu su neki direktori škola ugovarali sa turističkim agencijama rekreativne nastave i ekskurzije ove školske godine, ako je Ministarstvo prosvete stopiralo đačka putovanja, Seničič je odgovorio da postoji odgovornost direktora, ali prema Ministarstvu prosvete i da je za to nadležna prosvetna inspekcija.

Upitan ko će roditeljima vratiti novac ako ta putovanja ne budu izvedena, on je kazao da je to obaveza agencije, napominjući da Uredba o odlaganju ili zamenskom putovanju ne važi za putovanja ugovorena posle 15. marta 2020.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.