Javne ličnosti slepim i slabovidim sugrađanima uručile knjige na Brajevom pismu 1Foto: D.J.

Akcijom „Pokucaj mi knjigom na vrata“ Savez slepih Srbije u saradnji sa desetak javnih ličnosti sugrađanima iz Beograda uručio je materijale na Brajevom pismu i u audio formatu u cilju obeležavanja 75 godina rada ovog Saveza.

Njihovim članovima iz ostatka Srbije svakodnevno poštom šalju sve potrebne materijale, dok je ovo simbolično uručivanje jedan u nizu događaja kojim otpočinju obeležavanje dva značajna jubileja.

Prvi je 75 godina postojanja Saveza slepih Srbije koji ima 12.000 članova i 45 lokalnih organizacija, a drugi  50 godina rada biblioteke za slepe i slabovide „Dr Milan Budimir“.

Ova biblioteka raspolaže sa preko 90.000 naslova na Brajevom pismu ili u audio ili drugoj formi koja je prilagođena ovoj grupi građana.

Milan Stošić, predsednik Saveza Srbije, naveo je da u Srbiji postoje dobri propisi kojima se obezbeđuju sva prava i potrebe slepih i slabovidih osoba, ali da postoje problemi u njihovoj primeni.

Zato, dok ne bude obezbeđena kvalitetna primena zakona, ova grupa građana najveći deo svog rada temelji na dobroj volji pojedinaca.

Javne ličnosti slepim i slabovidim sugrađanima uručile knjige na Brajevom pismu 2
Foto: D.J.

„Misija Saveza slepih Srbije i slepih uopšte je da prepoznajemo dobre ljude i uz pomoć njihove dobrote kompezujemo gubitak vida koji je jedan od najtežlih hendikepa u životu i radu ljudi. Ipak, kad se oseti podrška države, društva i pojedinaca, onda je taj problem manji“, rekao je Stošić na konferenciji u prostorijama biblioteke.

U susret Nacionalnom danu knjige koji se obeležava 28. februara, iz Saveza naglašavaju da knjiga ima veliku ulogu u kompezaciji vida i integraciji slepih i slabovidih osoba u širu društvenu sredinu, a za mnoge od njih je terapija i prozor u svet.

Podsećamo da je Srbija jedna od prvih država van zemalja EU koja je ratifikovala Marakeški sporazum kojim se obezbeđuje prekogranična razmena knjiga u različitim formatima namenjenim ovoj grupi građana, o čemu je Danas pisao ovde.

Jedna od učesnica akcije bila je i princeza Danica Karađorđević koja je istakla da joj je drago što može da bude deo akcije koja za cilj ima povećanje integracije slepih i slabovidih građana.

„Danas je našem sinu treći rođendan pa je ovo neka simbolika rađanja jedne nove saradnje koja pokazuje koliko je važno da svi budemo jednaki. Posmatrala sam ovde jednu sliku koja može da se opipa i mislim isto da dizajneri, moje kolege umetnici, arhitekte mogu da rade na projektima i idejama koje će pomoći integraciju ove grupe građana“, navela je princeza Danica Karađorđević.

Javne ličnosti slepim i slabovidim sugrađanima uručile knjige na Brajevom pismu 3
Foto: D.J.

U akciji su učestvovali i  bivši košarkaš Miroslav Pecarski, grafičar Nikola Radosavljević, dramaturškinja Ivana Dimić, glumac Srđan Ivanović, novinarka Radio Beograda Ružica Zorkić, novinarka RTS-a Slađana Tomašević…

Dejan Ristić, istoričar i jedan od inicijatora ovog događa rekao je da živimo u društvu koje je nedovoljno senzibilisano za potrebe slepih i slabovidih ljudi, ali i drugih građana sa nekom vrstom invaliditeta.

„Oni nas fizički ne vide, a mi smo kao društvo izabrali da ih ne vidimo iako to možemo. Zato je vreme da učestvovanjem u ovakvim akcijama, vidimo jedni druge“, zaključuje Ristić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.