Kruševac Foto: Fonet/Konstantin Kamenov

Oni su se na taj način pridružili vršnjacima iz Evrope, a zamenica gradonačelnika Kruševca Vesna Lazarević rekla je da cilj ovog, najvećeg omladinskog projekta u Evropi, promocija tolerancije, mira i prijateljstva i povezivanje mladih kroz ples.

„Dragi maturanti, želim da u budućnosti vaše znanje, sposobnost i entuzijazam utkate u lepšu, bolju i perspektivniju Srbiju, a da se po završetku fakulteta vratite u Kruševac i doprinesete njegovoj izgradnji i privrednom, kulturnom i sportskom razvoju“, rekla je Lazarević.

Ples tolerancije u Kruševcu se održava od 2010. godine, a orgnanizatori ove manifestacije, čiji je pokrovitelj Grad Kruševac, su Kruševačko pozorište i Kulturni centar u saradnji sa srednjim školama. 

Maturantski ples u Užicu: Vratite se u grad

Oko 980 maturanata užičkih srednjih škola učestvovalo je danas u evropskoj manifestaciji Maturantski ples, koja se u tom gradu održava osmi put.

Nakon defilea centralnom gradskom ulicom, maturanti iz sedam užičkih srednjih škola su tačno u podne na Trgu partizana zaplesali kadril uz muziku iz opere „Slepi miš“ Johana Štrausa Mlađeg. Pre toga, pozdravio ih je predsednik užičke skupštine Branislav Mitrović i poželeo im uspešan nastavak obrazovanja, izrazivši nadu da će se nakon studija vratiti u grad.

– Sa ovog trga šaljemo svetu sliku još jedne generacije Užičana, koji se opraštaju od svojih srednjoškolskih dana i na simboličan način stupaju među odrasle. Želim vam puno uspeha u daljem školovanju, u životu… Mi ćemo vas čekati da se vratite, jer ste nam potrebni, možda više nego ikada, poručio je Mitrović.

Kraljevo: Oproštaj od đačkog doba

Tačno 1.224 maturanta iz devet kraljevačkih srednjih škola okupio je 13. po redu Maturski ples u gradu u Kraljevu, koje je prvo u Srbiji započelo tradiciju ovakvog načina oproštaja maturanata od đačkog doba.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić pozdravio je sve maturante i poželeo im dobar provod ovog, za njih jednog od najvažnijih dana i da od sutra svi predano prionu na pripreme za upis na fakultete.

Maturski ples je i ove godine imao humanitarnu notu, jer su kupovinom simbolične kartonske zlatne krune svi kraljevački maturanti učestvovali u akciji pomoći za 15-godišnju Tanju Baltić koja boluje od cerebralne paralize i sredstva su joj neophodna za lečenje u inostranstvu.

Tradicija Maturskog plesa u Kraljevu je počela 2005. godine, zahvaljujući pobratimstvu sa slovenačkim Mariborom, jer je idejni tvorac „Maturskog plesa“ Plesni savez Slovenije.

Ovakav vid obeležavanja oproštaja srednjoškolaca od najbezbrižnijeg životnog perioda od pre šest godina i zvanično je gradska manifestacija, a Udruženje građana „Prijateljstvo za nova vremena“, koje je manifestaciju organizovalo prvih šest godina, sada je suorganizator.

Tradicionalno, „Maturski ples“ na centralnom gradskom trgu prati veliki broj roditelja, prijatelja maturanata i njihovih profesora, a posle umetničkog dela programa neizbežno je tradicionalno fotografisanje svršenih srednjoškolaca kod popularnog „Milutina“, spomenika posvećenog srpskim vojnicima, učesnicima ratova od 1912. do 1918. godine.

Ove godine, pored maturanata iz Kraljeva u isto vreme plesali su svršeni srednjoškolci iz još 17 srpskih gradova i 42 evropska grada, u pokušaju da obore dosadašnji najbolji rezultat iz 2011. godine u istovremenom plesu zabeležen u Ginisovoj knjizi rekorda.