Mračna prognoza: Daniel Koac Foto: EPA-EFE SHAWN THEW

U izveštaju se navodi da će u ostvarivanju tog cilja Rusiji pomoći visok nivo korupcije u zemljama na Balkanu.

Diplomate sa kojima smo razgovarali kažu da ovaj izveštaj ne predstavlja ništa novo, i da Zapad, posebno SAD, vide Rusiju kao faktor kome odgovara nestabilnost na Balkanu, ne bi li ojačala sopstveni uticaj. Rusija ga gubi, s obzirom na jasnu orijentaciju balkanskih zemalja ka EU i NATO, ali, s druge strane, pitanje je koliko ona zaista želi da svoj uticaj ojača putem ratnih sukoba. Sagovornici Danasa smatraju da su ruske pretenzije poslednjih godina pre svega ekonomske, vezane za gas i energetske investicije, te da bi nestabilan Balkan, stoga, bio kočnica daljoj saradnji i uticaju.

– Direktor Nacionalne obaveštajne službe SAD Danijel Koac je stvarno prezentovao procenu da je na Balkanu moguć sukob slabog intenziteta, ali i otvoreni vojni sukob. Nema nikakve sumnje da velike sile koriste i konvencionalne i asimetrične pristupe u cilju ostvarivanja svojih nacionalnih interesa i geostrateškog pozicioniranja – kaže za Danas Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike. Ono što zabrinjava, dodaje, a što pomenuti izveštaj prezentuje, jeste da je na Balkanu najlakše koristiti etničke tenzije i visok nivo korumpiranosti, pre svih – donosilaca odluka.

– Mislim da se ovakve analize moraju uzeti veoma ozbiljno i realno sagledati sve bezbednosne izazove. Onda ne bi došli u situaciju da Ministarstvo odbrane politikantski predstavlja nacrt Strategije nacionalne bezbednosti koji kao takav sigurno neće biti usvojen – ističe Lunić.

Sa druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje izveštaj američke agencije kao krajnje ciničan.

– To je prljava propaganda određenih američkih struktura, koje su podržavale Klintonovu politiku. Sada žele da utiču i na Trampa, iako ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi SAD ušle u sukob sa Rusijom – naglašava Anđelković. On dodaje da je izveštaj ciničan, jer su upravo Amerika i Zapad izazvali ratne sukobe na prostoru bivše Jugoslavije i bombardovali Srbiju, dok Rusija niti je izazivala sukobe niti u njima učestvovala.

Bezbednosne izazove shvatiti ozbiljno

– Bezbednosne izazove treba shvatiti ozbiljno bar dok Beograd i Priština ne postignu eventualni sveobuhvatni sporazum koji će, uz dogovor Skoplja i Atine, sasvim sigurno promeniti balkanske bezbednosne pretnje – kaže Nikola Lunić.

Povezani tekstovi