Objašnjenje Kona ne popravlja načinjenu štetu 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Od izjave člana kriznog štaba dr Predraga Kona da je do zaražavanja lekara moglo doći na pauzama za kafu, do njegovog pokušaja objašnjenja da nije hteo da kaže da je to uzrok smrti, salve kritika i komentara uzburkale su javnost, unele veći jaz između lekara i Kriznog štaba i onemogućile ozbiljniju analizu o uzrocima velike smrtnosti medicinskog osoblja.

Dok brojka od više od 70 preminulih lekara u Srbiji od posledica korona virusa još uvek potresa građane, ozbiljnu diskusiju o tome zašto je ovaj broj znatno viši nego u drugim zemljama i kojim merama sačuvati medicinsko osoblje zasenilo je obrazloženje dr Kona o mogućim zaražavanjima tokom pauze za kafu.

Član Kriznog štaba i epidemiolog dr Predrag Kon prvo je u intervjuu za portal Nova.rs objasnio da se nisu svi lekari zarazili na radnom mestu, u crvenoj zoni.

„Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza“, jedno je od obrazloženja dr Kona.

Nakon što je ovaj tekst sa naslovom „Kon: Umrli lekari se zaražavali na pauzama za kafu“ preplavio društvene mreže i medije praćen burnim reakcijama i negodovanjem javnosti i medicinske struke, Kon je naveo da ipak nije to tako rekao.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da je „na Nova.rs izašao naslov sa mojim imenom koji može čitaoce dovesti u zabludu. Radi istine: Utvrđeno je u nekim slučajevima da je do zaražavanja zdravstvenih radnika dolazilo prilikom pauza za kafu, međutim, izuzetno je malo verovatno da se neko od preminulih lekara baš na taj način zarazio“, napisao je Kon.

Sve je ipak potreslo lekare koji rade u crvenim zonama i stvorilo dublji jaz između lekara sa jedne i medicinskog dela Kriznog štaba, sa druge strane, smatra epidemiolog dr Zoran Radovanović.

– Ta izjava ne samo da je netačna nego je i krajnje uvredljiva. Lekari navuku zaštitnu opremu i provode celu smenu bez skidanja, a kada bi hteli da piju kafu, lupili bi šoljicom u vizir. Oni i ne piju tečnost da ne bi morali da mokre, naveo je Radovanović za Danas.

Komentarišući sporenja da li je Kon baš to rekao i njegovo kasnije objašnjenje, Radovanović kaže da je kasnijom izjavom „Kon relativizovao, otišao u drugu krajnost, iako je šteta već napravljena“.

Epidemiolog ističe i da činjenice o smrtnosti lekara ukazuju da postoje ozbiljni organizacioni problemi i nedostaci opreme koji dovode do većeg zaražavanja među osobljem. Posebno su loši uslovi za rad medicinskih sestara i tehničara, kaže Radovanović, ali njihov strukovni sindikat nije želeo da dostavi podatke o smrtnosti ovog dela zaposlenih u zdravstvu.

Anđela Gavrilović, članica Izvršnog odbora Ujedinjeni protiv kovida, ocenila je gostujući na N1 Konovu izjavu kao „monstruoznu i skandaloznu“.

– Nas 3.000 lekara iz UPK ograđujemo se od njega i osuđujemo ga. To je monstruozna i skandalozna izjava kojom je sebe osudio na socijalnu izolaciju, on nije naš kolega i brat, to je u najmanju ruku sramotna izjava, kazala je Gavrilović.

Panić: Obećavam mu suđenje

Predsednik SLF Rade Panić reagovao j na ovu izjavu poručujući da doktoru Konu treba da bude jasno da sedi sa ljudima koji učinili teško krivično delo ugrožavanja zdravlja i života građana Srbije, time što su lažiranim podacima dovodili u zabludu lekare i javnost. „Doktora Kona ću sigurno smestiti u osuđeničku stolicu da obrazloži sve što je do sada izjavio i šta je radio prethodnih 10 meseci. Možete da mu poručite da sam mu to obećao“, naveo je Panić za Nova.rs.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Objašnjenje Kona ne popravlja načinjenu štetu”

  1. Mora da ga je Lončar ubedio.
    Da se Kon momentalno izvini lekarima i porodicama preminulih doktora i medicinskih radnika kako zna i ume!!!
    Sram vas bilo!

  2. Ovaj i ovakav, sitni sedi starac je vec general, dobro se uvlaci, jako laze i brze bezi od postenja od pola SNS-ovaca i ovnova!!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.