Prete Danasu tužbom ako nastavi da piše o GIM-u 1Foto: FoNet/ Slobodan Miljevic

Advokatska kancelarija Ninković u ime privatnog preduzeća GIM uputila je juče dopis dnevnom listu Danas, u kome nam preti sudskom tužbom, ukoliko i dalje budemo izveštavali o GIM-u, jer time „objavljujemo informacije koje se mogu smatrati poslovnom tajnom“.

U dopisu se navodi da nije postojao nikakav opravdani interes javnosti da se u tekstovima već dva meseca navode imena partnera GIM, ugovori, fotografije aviona sa nazivom prevoznika i registarskim brojem aviona, fotografije brodova sa registarskim oznakama, sanduci sa slikama oružja, kao i svi drugi podaci koji štete tim licima i GIM-u, a pri čemu ugrožavaju nacionalnu bezbednost zemlje i njene odbrambene mehanizme.

Advokatska kancelarija Ninković se posebno osvrnula na tekst objavljen 7. novembra, pod naslovom „Pod kojim uslovima GIM kupuje oružje od policije“.

Oni navode da smo objavljivanjem ovog teksta prekršili Zakon o zaštiti poslovne tajne, kao i Zakon o tajnosti podataka, čime smo, između ostalog, ugrozili nacionalnu bezbednost Republike Srbije, javnu bezbednost, odbrambene, spoljnopolitičke, bezbednosne i obaveštajne poslove organa javne vlasti.

Zatim, odnose Republike Srbije sa drugim državama, međunarodnim organizacijama i drugim međunarodnim subjektima.

Advokati GIM-a pozivaju se i na Zakon o privrednim društvima, koji takođe definiše pojam poslovne tajne, a koju je naš list navodno, izveštavajući o aferi Krušik, prekršio. Advokati GIM-a nas podsećaju i da je polje zaštite poslovne tajne uređeno i Direktivom Evropskog parlamenta i Saveta o zaštiti neotkrivenih znanja i iskustava i poslovnih informacija (poslovne tajne) od nezakonitog pribavljanja, korišćenja i otkrivanja, koju je Republika Srbija dužna da poštuje.

„Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, između ostalog, definiše da se tajnim podacima, smatraju i podaci o vojnoekonomskoj, naučno-tehničkoj i drugoj saradnji Vojske Srbije i drugih snaga odbrane sa stranim partnerima, kao i da se isti ne mogu učiniti dostupnim neovlašćenim licima ili prodati trećim licima bez prethodne saglasnosti Ministarstva odbrane“, naveo je pravni tim GIM-a, ističući da je proizvodnja i promet naoružanja i vojne opreme delatnost od strateškog interesa za Srbiju, da je GIM prodavao komisiono (u svoje ime, a za račun Krušika) naoružanje i vojnu opremu, koja se proizvodi u Krušiku.

Takođe, podsećaju da je Krušik snaga odbrane u smislu Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, čiju robu prodaju stranim partnerima kako GIM, tako i druge firme, te da su informacije o elementima ugovora GIM sa partnerima poslovna tajna.

„Jasno je da objavljivanjem navedenih, neovlašćeno pribavljenih podataka (kako se i čime prevozila roba, nazivi prevoznika, registarski brojevi prevoznika, lična imena ino partnera, ugovori i svi drugi podaci koji bi mogli da upute na nečiji identitet/identifikaciju/registraciju), a koji podaci se imaju smatrati tajnim, niste vodili računa o nacionalnoj bezbednosti i šteti koja može da nastane za sva druga fizička i/ili pravna lica čije ste podatke objavili. U konkretnom slučaju potreba zaštite interesa Republike Srbije je svakako bila pretežnija od interesa za objavljivanjem informacija u medijima“, navodi se u dopisu, uz upozorenje da više ne pišemo o GIM-u.

Petrović: Pritisak na naš list

Glavni urednik Danasa Dragoljub Petrović kaže da ovakav dopis može da se posmatra kao pritisak na redakciju našeg lista kako dalje ne bismo pratili dešavanja oko Krušika.

– O daljim potezima u vezi s ovim dopisom odlučićemo posle konsultacija sa novinarskim udruženjima i pravnicima – rekao je Petrović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Prete Danasu tužbom ako nastavi da piše o GIM-u”

 1. Podrška za Danas, hoće svima da začepe usta, zatvore oči i uši, da rade šta hoće, kradu i otimaju, napravili su pravi mafijaški klan, tako i funkcionišu, a narod je njihova žrtva, nadam se da će doći dan kada će svi oni odgovarati za sva zlodela što su uradili potiv ovog naroda i države i da će odgovarati za svaki dinar koji su oteli.
  Sledeća vlast ako bude pametna,sve njih pred nezavisni sud, dokazi o kriminalu i lopovluku, a ima ih, i sve na robiju, vreme je i malo političari i njihovo okruženje da počnu da odgovaraju za svoja nedela, trideset godina nas kradu i niko nije odgovarao, mora ta praksa da se prekine jednom, ne može doveka lopovluk i kriminal da prolazi nekažnjeno.

  I ova zemlja ima isključivo problema sa vlastima i političarima i oni su krivci za lošu ekonomsku situaciju,i oni su krivci što ne napredujemo, što su plate bedne i što je zemlja u haosu. Vlast je isključivo kriva za to, i to zato što su pokvareni, nepismeni, alavi na pare, korumpirani i na kraju oni uopšte ne žele red u zemlji jer onda ne bi mogli da rade mahinacije i kombinacije, kancer ove zemlje, to su političari.

 2. Zašto ste objavili fotografiju kako je predsednik uperio cev od topa u radnika?
  Crtate metu radničkoj klasi?
  I ovo sa GIM-om, ne dajete ljudima da mirno rade. Oni se iskidaše da komisiono za račun Krušiks prodaju, da malo podignu posrnulu državnu firmu, koja posle tolikih decenija ne ume da proda ono što svi traže. A vi tako, stvarno nema smisla.

  • Baš Danas nešto zabole za Krušik. Neka lepo objasne i objave koja je uloga tate i kako to baš ta firma ima najpovoljniju cenu, zašto i drugi ne mogu da trguju pod istim uslovima… i mirna Bačka.
   I sve za šta se spominje vlast u negativnom kontekstu da se oblasni najprostijim rečnikom da i nepismen može da razume, i mirna Bačka
   Da lepo tuže, i sud osudi sve koje vlast spominje za krađu. Ako su krali i to se dokaže. Ako nisu da odgovaraju za klevetu i to da plate. Prosto, i mirna Bačka.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.