Priznanja zdravstvenim ustanovama povodom obeležavanja dana Novog Pazara 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

Vojno medicinska akademija (VMA) i klinički centri u Kragujevcu, Sarajevu i Tuzli dobitnici su povelje grada Novog Pazara, koje im je dodelila gradska skupština povodom 20. aprila Dana grada.

Ekipe iz tih zdravstvenih ustanova boravile su, u ovom gradu, i pomagale u lečenju obolelih od korona virusa kada je ovaj kraj bio najveće žarište u Srbiji.

– Zaposleni iz tih zdravstvenih ustanova rizikovali su svoje živote i u najtežim trenucima priskočili u pomoć žiteljima Novog Pazara – obrazložio je odluku novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i dodao da je, osim zdravstvenih radnika, prethodna godina iznedrila mnoge heroje „kojima se ovaj grad nikada ne može odužiti i nikada ih neće zaboraviri“ – ljude iz dijaspore, humanitarne organizacije, volontere, prijateljske gradovi, Vladu Srbije, Tursku i Evropsku uniju.

Gradonačlenik Biševac odlučio je da plaketama Novog Pazara nagradi dr Tatjanu Petrović, anesteziologa iz Kraljeva, za nesebičnu hrabrost i požrtvovanost u borbi protiv korona virusa, novinara Ramiza Etemovića, za razvoj novinarstva u ovom kraju, književnika Šabana Šarenkapića za doprinos umetničkom stvaralaštvu, pedagoškinji Emiri Dubarić za doprinos obrazovanju, Asimu Nikšiću, gradskom hroničaru, za doprinos očuvanju tradicije i policajcu Ivanu Milojeviću za humanost i hrabrost.

Plakete grada dodeljene su, posthumno, bivšoj direktorki Muzeja „Ras“ Dragici Premović-Aleksić i umetniku Ešrefu Džanefendiću, za doprinos kulturi i umetnosti.

Osim plaketa, gradska uprava će svim radnicima u zdravstvenim ustanovama i Gerontološkom centru  dodeliti novčane nagrade „zbog borbe za svaki ljudski život u toku pandemije korona virusa“, a u znak zahvalnosti dijaspori, koja je pokazala koliko voli grad, pokrenuta je inicijativa da Žitni trg, ispred Muzeja „Ras“, dobije ime Sandžačka dijaspora.

Dan grada – 20. april u Novom Pazaru se obeležava od sredine dvehiljaditih godina. Godine 1461. 20. aprila Novi Pazar se prvi put pominje u pisanim spisima jednog dubrovačkog dokumenta.

Do pre petnaestak godina gradski praznik bio je 28. novembar, dan kada je ovaj grad oslobođen od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu 1944. godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.