On je naveo da zakon nije uperen protiv Amerikanaca koji usvajaju decu, već protiv američkih vlasti koje neadekvatno reaguju na probleme povezane sa usvojenom ruskom decom. Na pitanje da li će potpisati zakon nakon usvajanja u Dumi, Putin je odgovorio neodređeno, rekavši da „nije video tekst zakona“ i da mora da prouči i rusko-američki sporazum o usvajanju dece.

Putin je ekonomsku situaciju u Rusiji ocenio kao „zadovoljavajuću“ i odbacio ocene da je za 12 godina, otkada je na vlasti, uspostavio autoritarni režim. Na pitanje o smaku sveta, Putin je rekao da će do njega doći kroz 4,5 milijarde godina i da se „ne treba plašiti onog što je neizbežno“.

Na pitanje otkud glasine o njegovom lošem zdravstvenom stanju „kada se vidi da izgleda dobro“, Putin je odgovorio da ih šire njegovi politički protivnici. „Ja im poručujem – nećete dočekati“, kazao je Putin.

Smanjena kazna Hodorkovskom

Moskovski sud smanjio je juče kaznu zatvora bivšem šefu Jukosa Mihailu Hodorkovskom i njegovom partneru Platonu Lebedevu sa 13 na 11 godina. Oni će, prema toj odluci, izaći na slobodu 2014. godine, Lebedev u avgustu, a Hodorkovski u oktobru. Sud je prekvalifikovao dejstva Hodorkovskog i Lebedeva pod odredbe krivičnog zakona koje zahtevaju manju kaznu za finansijske malverzacije. Vladimir Putin je rekao da nije uticao na odluku suda.