Rektorova osveta ili poštovanje zakona? 1DUNP Foto: S. Župljanin

Predavači na Departmanu za biomedicinske nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP), docenti Fadil Škrijelj, Mersudin Mulić i Vera Vukanić, dobili su otkaze na toj visokoškolskoj ustanovi.

Na DUNP je, za Danas, objašnjeno da su Škrijelj i Mulić dobili otkaze zato što su, uporedo, sa poslom redovnih predavača na Departmanu za biomedicinske nauke radili i u svojim privatnim ordinacijama, a Vukanić je dobila otkaz po nalogu inspekcije Ministarstva prosvete.

Otpušteni docenti tvrde da su njihovi otkazi osveta odlazećeg rektora Miladina Kostića, jer su od nadležnog ministarstva tražili tumačenje da li Kostić, na osnovu odredaba Zakona o visokom obrazovanju, sa 68 godina starosti ima pravo da se kandiduje za rektora DUNP.

– Ministarstvo nam je odgovorilo da osoba posle 65. godine, bilo da je u radnom odnosu na neodređeno ili je prekidala taj radni odnos, ne može biti kandidat za rektora. Nakon toga, on je odustao od kandidature, a nas je počeo da kažnjava. Doživljavali smo finansijski mobing, da bi nam na kraju, pred sam odlazak na kolektivni odmor, uručio otkaz – objašnjava Mulić.

On naglašava da „Kostić i Državni univerzitet krše Zakon o visokom obrazovanju, jer sa Kostićem, nakon navršenih 65 godina starosti, nije raskinut ugovor o radu na neodređeno, a kasnije potpisan novi, na određeno“.

Škrijelj naglašava da su se za pomoć, više puta, obraćali Ministarstvu prosvete i Odboru za obrazo vanje Skupštine Srbije i molili da pošalju prosvetnu inspekciju koja bi na DUNP konstatovala nezakoniti rad rektora Kostića „ali se to nikada nije desilo“.

U izjavi, koja je medijima dostavljena sa DUNP, profesor Kostić odbija optužbe i tvrdi da je u pitanju poštovanje zakona i da „samo nezaposleni zdravstveni radnici i zdravstveni radnici u penziji mogu osnovati i obavljati privatnu praksu“, a „dr Mulić i dr Škrijelj su na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru zasnovali radni odnos sa punim radnim vremenom i nastavili da privatnu praksu i dalje obavljaju suprotno zakonu“.

Otpušteni predavači navode da su na DUNP u radnom odnosu od 2008. godine i da „do sada nikome nije smetalo što obavljaju privatnu praksu“ i ocenjuju da je to svesna poruka jer su tražili da se on razreši jer krši Zakon o visokom obrazovanju.

„On je brže-bolje razrešio nas i to je čista osveta rektora- penzionera“, navodi Škrijelj.

Fadil Škrijelj, neurolog, i Mersudin Mulić, internista-endokrinolog, u ovom gradu, imaju svoje privatne ordinacije koje su „starije“ od potpisanih ugovora o radu sa DUNP.

Profesor Kostić je tri mandata bio rektor DUNP i zvanično će tu funkciju predati 1. oktobra novoizabranom rektoru profesoru Branislavu Miriću.

Na funkciji rektora bio je od 2012. godine.

DUNP je počeo da radi pre deceniju i po.

Od početka ga prati priča o nepotizmu među predavačkim kadrovima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.