Sofija Todorović: Srbija kakvu želim štiti svoje građane 1sofija todorovic foto medija centar.jpg

Nakon objave fotografije Florima Đuraja, brata Mona Đuraja koji je vlasnik pekare „Roma“ u Borči, na Fejsbuku krajem aprila ove godine, na kojoj je on prekrstio ruke preko grudi, simbolišući dvoglavog orla sa albanske zastave, na društvenim mrežama pokrenuta je lavina uvredljivih komentara, pretnji i progon vlasnika te pekare.

Todorović je stala u Đurajevu zaštitu, pa je i sama postala žrtva progona, pretnji i napada preko društvenih mreža, koji traje i danas. Todorović se obratila Fondu za humanitarno pravo (FHP) koji se preko advokata obraćao policiji i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal podnošenjem više krivičnih prijava i urgencija za hitno postupanje, u kojima je tražio procenu rizika Sofijine bezbednosti, a po potrebi i policijsku zaštitu.

Međutim, nijedan državni organ nije odgovorio ni na jedan od zahteva. Iz tog razloga, Evropskom sudu za ljudska prava podnet je zahtev za usvajanje privremene mere zbog ugroženosti prava na život Sofije Todorović, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja i povrede prava na poštovanje njenog privatnog i porodičnog života.

Sofija Todorović ističe za Danas da je odgovor suda u Strazburu „veoma važan u procesu izgrađivanja naše sopstvene pravne pismenosti i podsticanja institucija da rade svoj posao“.

– Mi, kao pojedinci imamo ograničene domete, ali možemo uvek da iskoristimo sva pravna sredstva koja nam se nalaze na raspolaganju, taj proces nije uvek lak, međutim jeste jedini put kojim treba ići. Nadam se da će ovo ljudima služiti kao podstrek. Srbija kakvu ja želim i za koju se borim ne propušta priliku da štiti svoje građane i građanke – navodi Todorović.

Kako je juče saopštio FHP, sud u Strazburu je dopisom od 28. juna 2019. tražio od Vlade Srbije dodatna razjašnjenja, posebno u delu koji se odnosi na procenu nivoa rizika bezbednosti Sofije Todorović u kontekstu pretnji koje su joj upućene, kao i uslove pod kojima osobe koje su izložene pretnjama na društvenim mrežama mogu dobiti policijsku zaštitu.

Vladi Srbije je naloženo da dostavi i sve dokumente policije, službe bezbednosti i tužilaštva koji se odnose na njen slučaj, kao i odluke po pritužbama i zahtevima koje je ona uputila državnim vlastima.

FHP: Sistemska ugroženost

Fond za humanitarno pravo (FHP) pozdravlja pristup Evropskog suda za ljudska prava, zaključivši da su navodi koje je iznela Sofija Todorović osnovani i da utemeljuju tvrdnje da postoji sistemska ugroženost branitelja ljudskih prava od strane nacionalističkih grupa koje državni organi Srbije ne sankcionišu. FHP veruje da će sud u Strazburu u daljem postupku utvrditi da je došlo do povrede prava Sofije Todorović koje joj garantuju kako Ustav Srbije, tako i Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, čime će jasno staviti do znanja vlastima Srbije da su obavezne da efikasno i blagovremeno istraže i procesuiraju sve napade na branitelje ljudskih prava.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.