Spasović: Cenzure danas nema, samo suptilnih pritisaka 1Foto: BC

Danas nema uopšte cenzure u medijima, ima samo vrlo suptilnih, pre svega finansijskih, pritisaka i pritisaka na oglašivače da se ne pojavljuju u Danasu.

Ovako je odgovorio prvi urednik Danasa Grujica Spasović na jedno od pitanja građana na Fejsbuk strani Danasa u okviru Intervjua na mreži, a povodom 21 godine izlaženja našeg lista.

Na pitanje da li je Danas partijski bilten DS, Spasović je naveo da list nikad to nije bio. Takođe, prema njegovim rečima, Danas nije i nikad nije bio opoziciono glasilo, već isključivo nezavisno glasilo, ali da će kritike uvek biti usmerene pre svega na nosioce vlasti.

“Svojevremeno imali smo žestoke okršaje sa pojedincima iz te stranke, i drugih stranaka, ali o tome se manje zna. Stiče se privid da smo radili po nekom njihovom diktatu što je potpuna neistina. Ne samo u moje vreme već i kasnije. Neki funkcioneri DS nisu hteli da govore za Danas jer su iz nekog razloga ljuti. Bitno je napomenuti i da gotovo niko od nas nije član DS niti ijedne druge stranke”, rekao je prvi urednik lista.

On je dodao i da je tačno da Danas ima mali tiraž ali da nije tačno da ne pokriva svoje troškove. Kako je rekao, mi smo od samog početka na nekoj nuli i ceh plaćaju pre svega zaposleni u Danasu i honorarni saradnici koji često ostaju bez primanja i ima ih pet, šest puta manje od ostalih redakcija.

“Za razliku od drugih listova Danas uredno plaća svoje poreze i državi ništa ne duguje. Kada bi imao ravnopravni tretman na kioscima i kod distributera, tiraž bi bio mnogo veći i ne bi čitaoci protestovali što Danasa nema na kioscima, pogotovo u unutrašnjosti”, ocenio je naš sagovornik.

Jedno od pitanja je glasilo “Da li vas boli to što Vođa kaže da ne čita vaš list?”, a Spasović je odgovorio: “To je jedna od njegovih neistina jer vrlo često citira Danas i napada ga. Teško da bi tako žestoke kritike upućivao na nešto što nije pročitao”.

Bilo je i pitanja ko je finansirao Danas do 2000. godine, na šta je Spasović odgovorio da je 17 novinara, uglavnom iz Borbe i Naše Borbe, osnovalo list, a jedinu pomoć koju su dobili pre izlaska bila je od Norveške narodne pomoći, koja je iznosila 100.000 nemačkih maraka.

“Kada je reč o dnevnim novinama, to izgleda kao kada biste sa 100 dinara otišli na večeru u Hajat. Izgleda da smo ipak uspeli da platimo tu večeru…”, kratak je bio Spasović.

On je naglasio i da misli da se o Kosovu dosta priča i piše, ali na vrlo pogrešan način što truje atmosferu i otežava pokušaje da se situacija normalizuje. Kako je dodao, mislimda ipak treba nastaviti pregovore sa Prištinom i završiti ih sa nekih obavezujućim papirom.

Na vlasti su oni koji su uticali na stvari devedesetih

Na pitanje na Fejsbuk strani Danasa treba li neko da odgovara kod nas za ratove 90-ih, inflaciju, plate od dve marke, moralni propast…, Spasović je rekao da “naravno da treba i naravno da neće”. “Danas su na vlasti oni koji su u velikoj meri uticali na sve to”, ocenio je.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963.1073741828.246511218867585/857307361121298/?type=3&theater

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Spasović: Cenzure danas nema, samo suptilnih pritisaka”

  1. Cestitam rodjendan i zelim da vas sto vise citaju, da bar malo vise saznaju da postoji druga strana istine koja se cuje sa tv pink, studio b i hepi.

  2. Dragi prijatelju,
    Dakeko si ti od stvarnog života. Dobro se sećaj SUROVIH VREMENA, kada sam bio izbačen iz prosvete u 20 veku i u tvojoj redakciji lista „Borba“ ćaskali u sruštvu da sam tada bio „na crnoj listui“-niti se smelo da piše o mom „slučaju“ niti je ijedna novina smela da objavljuje moje tekstove.
    Ti si kao nekadašnji urednik bio u diplomatiju i odavno si van zbivanja u novinarstvu. Na jugu Srbije je još gore vreme u pogledu slobode mišljenja i izražavanja, nego krajem 20. veka. CENZURA! Lični pozdrav i dobro zdravlje od prjatelja nekadašnjeg prvog saradnika lista „Danas“ sa juga Srbije. Miroslav B Mladenović Mirac, penzioner, Vlasotince, Srbija

  3. Nije mi jasno zašto ne objavljujete komerntar. List „danas“ je list dijaloga i kritike i samokritikenikako apologetski list; u kome treba da pišu oni koji vide ono što običan čitalac ne vidi-analitičko-kritičko poimanje vrednosti lista.

    • Oni koji ne razumeju suštinu komentara treba da postave šitanje za odgovor ili da se raspitaju; ovako je nemoguće da kao autor dva komentara na istu temu se dobije veliki broj POZITIVNIH ili NEGATIVNIH poena. Tako se može zaključiti da onaj ko urešuje list ofrlje prilazi KOMENTARIMA i njihovim porukama, što nije dobro za list „danas“ i njegovu reputaciju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.