Foto: Stanislav Milojković

… govori o mogućnosti ponovnog otvaranja ovog suđenja, za Veljka Stambolića, sina ubijenog bivšeg predsednika Srbije, predstavlja „ludilo koje treba da reše institucije sistema“.

– Ovim prvenstveno treba da se bave institucije pravosuđa. Što se mene tiče, oni ne bi smeli da vide „bela dana“. Jednostavno, kada bi ih sad pustili, ko zna šta bi smislili i šta bi uradili – kaže Stambolić.

Prema njegovim rečima, apsurdno je da odbrana Ulemeka i Berčeka pronalazi nove dokaze više do deset godina nakon što su osuđujuće presude postale pravosnažne.

– Sve u ovoj državi je postalo apsurdno. Više me ništa ne čudi. Ako smo jaka država, kao što se stalno busamo u prsa, koja ima ambiciju da uđe u Evropsku uniju, onda oni ne mogu da budu oslobođeni ni na pola sata, a kamoli na duže. Bez obzira koliko dobre advokate angažovali, mislim da je ova država jača od njih i da pravda mora da zaživi – ističe Stambolić.

Govoreći o tvrdnji Danice Drašković koja je navela da se rukovodstvo službe bezbednosti iz Miloševićevog vremena infiltriralo u državne institucije, Stambolić napominje da „njena izjava može da bude na mestu“.

– Ništa nije isključeno. U ovoj državi se više ne zna ko je za šta nadležan i ko kakve odluke treba da donosi. O tome bi Vučić i njegovi saradnici morali više da razmišljaju u ovom trenutku kada ovi po zatvorima žele da izađu. Između ostalog, njihov izlazak može da znači i direktan udar na Vučića zbog Kosova – zaključuje Stambolić.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo odluku Specijalnog suda koji je prethodno odbio mogućnost ponovnog otvaranja pravosnažno okončanog postupka za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaja atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

Zahtev za ponavljanje postupka koji je okončan 2007. godine podneli su branioci bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije i Branka Berčeka, nekadašnjeg pripadnika te jedinice, tvrdeći da su pronađeni novi dokazi koji dovode u pitanje ispravnost presude. Kako stoji u zahtevu, krvna grupa Branka Berčeka ne odgovara onoj koja je pronađena na rukavicama koje je, navodno, koristio napadač na Vuka Draškovića.

Miru bi trebalo sprovesti u zatvor

Veljko Stambolić, sin Ivana Stambolića, ističe da se nada da se supruga Slobodana Miloševića, Mirjana Marković neće u skorije vreme vratiti u Srbiju. „Ne znam da li će u skorije vreme doći u Srbiju. Kada bi se vratila, u svakom slučaju, trebalo bi je odmah sprovesti u neki od zatvora“, decidan je Stambolić.