Foto: EPA/ MZWELE

Inicijativa je pozdravila reči predsednice Grabar Kitarović, koje je prilikom posete Spomen-području Jasenovac sa izraelskim predsednikom u svom govoru rekla: „Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Stoga, Hrvatska nastavlja svoju brigu o kolektivnom sjećanju na zločine koji su se ovdje dogodili, na tragediju hrvatskih građana i zločin nad hrvatskim građanima prije svega.“

„Ovim putem želimo javno upozoriti predsjednicu i premijera. Predsjednice, najviši dužnosnici u Republici Hrvatskoj, uključujući i Vas, već se predugo odbijaju odgovorno suočiti sa zločinima u VRO Oluja koje su počinili pripadnici Hrvatske vojske u ime naše Republike. Nepostojanje pravomoćnih presuda za počinjene ratne zločine, nekompenzirane naknade nanesene štete te nedostatak iskrene isprike za počinjene zločine žrtvama koje su u većoj mjeri srpske nacionalnosti, ne doprinose i ne pomažu suštinskom suočavanju s prošlošću. Vi i premijer Plenković se morate odgovorno suočiti s činjenicom da civilne žrtve neovisno o njihovoj nacionalnosti zaslužuju ono što nisu dobile – pravdu i poštovanje. Pozivamo vas da, u cilju stvaranja boljeg društva, prestanete zatvarati oči pred žrtvama i zločinima koji su počinjeni u naše ime, te uputite iskrenu ispriku, kao minimum poštovanja, civilnim žrtvama ratnih zločina i kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon vojnoredarstvene operacije Oluja. Mi, kao i buduće generacije, bit ćemo vam zahvalni“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Ova zagrebačka nevladina organizacija pozvala je sve građane i građanke Hrvatske da pročitaju tekst peticije #ISPRIKA, te daju podršku svojim potpisom izgradnji Hrvatske kao zajednice temeljene na vladavini prava, pravnoj sigurnosti, istini, jednakosti, demokraciji i ljudskim pravima.