Na lokalitetu Lokvice, na Igmanu, pronađena masovna grobnica 1Foto: Tužilaštvo BiH (Arhiva)

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine je rekla da je teren na lokaciji Lokvica otkopan i da će se ekshumacija početi narednih dana.

„Radom na terenu su pronađene kosti i dijelovi odjeće“, dodala je Fazlić. U Tužilaštvu su naveli kako se prema inicijalnim informacijama pretpostavlja da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Donjih Hadžića koji su nestali u ljeto 1992. godine. Prema podacima Instituta, broj nestalih iz ovog mjesta u tom periodu je veći od deset. Iz Tužilaštva su naveli da je grobnica locirana nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te saslušanja većeg broja svjedoka „Pretragom terena uočena je sumnjiva lokacija na nepristupačnom terenu, a ljudski posmrtni ostaci pronađeni su u zemlji na oko metar dubine“, navode u Tužilaštvu.

Nakon ekshumacije, dodaju u Tužilaštvu, posmrtni ostaci će biti predati na dalju sudsko-medicinsku obradu, analizu i utvrđivanje identiteta putem DNK uzorka.

U potrazi i radu na ovoj grobnici su učestvovali, pored istražitelja Instituta za nestale i Tužilaštva BiH, službenici Federalne uprava civilne zaštite, Državne agencije za istrage i zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Na lokaciji novootkrivene masovne grobnice juče su bili i reporteri dnevnog lista Avaz, koji su javili da je pronađeno pet-šest pari obuće, lični dokumenti žrtava, kao i oružani list jedne od žrtava. Avaz piše da se još ne zna o kome se radi, a područje od gotovo 100 metara kvadratnih obilježeno je žutom trakom i niko, osim predstavnika institucija, ne može prići do mjesta masovne grobnice. Oko grobnice su primijećene čahure.