Optuženi Maričić se smejao svedocima 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

U optužnici Tužilaštva za ratne zločine piše da je Maričić krajem maja 1992, nakon što je vojska i milicija Srpske Republike BiH lišila slobode veći broj civila iz naselja Velagići, Pudin Han, Sanica, Krasulje, ali i još nekoliko naselja sa područja opštine Ključ i nakon što su sprovedeni u OŠ „Nikola Mačkić“ u Ključu, nečovečno postupao prema tim civilima, među kojima su bili i Mirsad Dervišević, Latif Salihović, Mujaga Selman, Senad Draganović, kao i današnji svedoci Hamdija Kumalić i Rifet Kalabić.

Kada su autobusi sa civilima krenuli prema logoru – naselje Sitnica u opštini Ključ, navodi se u optužnici, okrivljeni Maričić je prišao Derviševiću i nastavio ga tući palicom po celom telu. Kada je Dervišević pokušao da skloni pod sedište autobusa, Maričić je izvadio nož i ubo ga u predeo leđa, stoji u optužnici.

Na današnjem glavnom pretresu prvo je ispitan Hamdija Kumalić putem video-konferencijske veze sa Kantonalnim sudom u Bihaću. On je, između ostalog, izjavio da su civile ispred škole dočekivali Maričić i Jovica Galić i da su ga upravo oni pretresli i uzeli sve što je imao u džepovima. Dodao je da je prozvan da izađe iz sale u kojoj su se nalazili u toj školi, da su ga okrenuli ka zidu i počeli da tuku, ali da on nije video ko ga je udarao. Kako je naglasio, ne zna da li ga je tukao optuženi Maričić.

Kumalić je ispričao i da mu je jedan vojnik prišao i udario ga čizmom u lice i da mu je krv tekla iz uveta i nosa, ali da ne zna ko je bio taj vojnik jer nije video ko ga je zapravo udario. Rekao je da su mu kasnije komšija i brat ispričali da ga je udario upravo optuženi Maričić. Izjavio je da je maltretiran i u logoru u Sitnici, kao i da je jednom prilikom Maričić došao i rekao zatvorenim civilima da zapamte da ih je najviše tukao – Željko Maričić.

Ispitan je i Rifet Kalabić, takođe putem video konferencijske veze sa Kantonalnim sudom u Bihaću. On je naglasio da ga u toj školi niko nije tukao, već da je maltretiran u logoru u Sitnici. Naveo je da ne poznaje optuženog.

Inače, skoro sve vreme svedočenja ova dva svedoka, optuženi Maričić se smejao. Naredni glavni pretres zakazan je za 18. februar ove godine kada bi trebalo da svedoči Maričićeva supruga, Ljiljana.