Svedok: Žrtva zlostavljana, tresla se i plakala 1Viši sud u Beogradu Foto: R. Marković

Suđenje Daliboru Krstoviću zbog silovanja Bošnjakinje u avgustu 1992. godine održano je danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ispitivanjem četiri svedoka – Elvira Čusta, Duška Mandića, Milana Lalovića i Gojka Lalovića.

Na početku glavnog pretresa, advokat optuženog zatražio je da se suđenje odloži, tvrdeći da nije spreman za današnji glavni pretres pošto menja kolegu, koji je od početka radio na ovom postupku. Kako je objasnio, njegov kolega je imao operaciju.

Međutim, ovaj zahtev odbrane je sudsko veće odbilo, ukazujući da optuženi Krstović ima čak četiri branioca.

U optužnici se navodi da je optuženi Dalibor Krstović, neutvrđenog dana u avgustu 1992. godine, u večernjim satima, zajedno sa još jednim nepoznatim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS), došao do Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku, gde su se nalazili nezakonito zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, uglavnom žene i deca i manji broj muškaraca. U toj školi je silovao Bošnjakinju – svedokinju sa pseudonimom “B1”.

Svedok Elvir Čusto je na današnjem suđenju rekao da mu je majka pričala o dešavanjima u OŠ “Miladin Radojević”, pošto je i ona tu bila zatočena oko mesec i po dana.

Kako je dodao, majka mu je rekla da je jednog dana optuženi Krstović došao po zaštićenu svedokinju “B1” i odveo je. Kada je vraćena, naveo je svedok, bila je u teškom stanju, “pa se moglo naslutiti da je bila zlostavljanja”.

Naglasio je da mu je majka rekla da se žrtva plakala, tresla se…

Svedok Duško Mandić bio je rezervni policajac koji je radio na obezbeđenju OŠ “Miladin Radojević”. Rekao je da su prvo u školi bile Srpkinje iz Konjica, pa potom muškarci bošnjačke nacionalnosti, a zatim žene Bošnjakinje, deca… Na pitanje predsednice veća da li je neko ulazio u školu, rekao je da su ulazili pripadnici paravojske, ali da on nije znao ko su oni.

Naveo je da mu se jedno jutro kada je došao u školu, zaštićena svedokinja “B1” požalila da je silovana od strane komšije, s tim što on tada nije znao o kome se radi, niti ga je poznavao. Dodao je da je kasnije saznao ime Dalibora Krstovića.

I svedok Milan Lalović bio je u rezervnom sastavu policije koji je obezbeđivao školu. Rekao je da nije video da je neko silovan, ali da je kasnije čuo o tome. Dodao je da nikada u životu nije video optuženog Krstovića.

Predsednica veća sutkinja Zorana Trajković mu je potom predočila šta je izjavio u jednom od prethodnih iskaza, a to je da je sa Slavkom Lalovićem, zvanim Ustaša, bio u smeni kada je u školu došao optuženi Krstović, koji je sa Lalovićem otišao do druge prostorije, a da je ubrzo saznao da je Krstović silovao ženu.

Na pitanje Trajković da li je tačno ovo što mu je predočila, svedok je izjavio da jeste. Svedok Gojko Lalović izjavio je da nije bio u školi u to vreme, već da je bio na položaju, te da ne zna šta se dešavalo u OŠ “Miladin Radojević” u Kalinoviku, odnosno da nema saznanja da je “B1” silovana. Inače, u optužnici piše da je optuženi ušao u učionicu u kojoj su se nalazili zarobljeni civili i imenom prozvao oštećenu – svedokinju sa pseudonimom „B1“, rekavši joj da izađe iz učionice, pa nakon što je to učinila i sa sobom povela svoje maloletno dete, naredio joj da dete vrati.

Kada je oštećena to odbila, navodi se u optužnici, zapretio joj je da će silovati njeno dete, pa je u strahu za život svog deteta vratila ga u učionicu i ponovo izašla u hodnik.

Dalje piše da ju je optuženi odveo do susedne učionice u kojoj nije bilo zarobljenih civila, a u koju je sa njima ušao i jedan NN pripadnik VRS, ali je brzo i izašao, nakon čega joj je Krstović naredio da se skine, što je ona odbila.

On je potom krenuo ka vratima govoreći da će joj uzeti decu, pa je oštećena u strahu za život svoje dece skinula odeću, nakon čega ju je optuženi Krstović silovao uz pretnju da ne sme nikome reći, jer će prvo stradati njena deca, a onda i ona.

Nakon silovanja joj je naredio da se ne oblači i izašao iz učionice, da bi odmah posle toga u učionicu ponovo ušao NN pripadnik VRS, te je i on silovao.

Podsetimo, Dalibor Krstović negira optužbe za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine. Naredno suđenje zakazano je za 3. novembar ove godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.