Foto: EPA-PHOTO/EPA/SANDRA BALSELLS/ma/cl/ow

Od 11 pripadnika OVK za koje se poznato da treba se pojave pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu u svojstvu svedoka ili okrivljenih u ponedeljak 14. januara prvi treba da svedoče komandanti operativnih zona Lap i Drenica – Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku. Njih zastupa advokat Arianit Koci i oni bi trebalo da se odazovu pozivu, mada prištinski mediji na albanskom jeziku tvrde da Mustafa i Ljuštaku tek treba da otputuju.

Za sada je izvesno da se pred specijalnim tužiocem u Hagu neće pojaviti bivši šef Glavnog štaba OVK Sulejman Seljimi, zbog zdravstvenih razloga, kao i Remzi Šalja, komandant specijalne jedinice Glavnog štaba OVK, koji je pobegao sa Kosova. Advokat Tom Gaši izjavio je da je većina bivših pripadnika OVK pozvana „u svojstvu okrivljenih“, a da su u toku pregovori sa Specijalnim tužilaštvom da Seljimi, koji je trebalo da svedoči 9. januara, bude saslušan u Prištini. Gaši je najavio da će uskoro pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute prve optužnice, kao da bi se među optuženima mogli naći i najznačajniji komandanti OVK.

U prvoj grupi svedoka, čija su se imena pojavila u medijima, nalaze se i Gani Geci, Astrit Šabani, Nazif Mehmeti, Sokolj Dobruna, Safet Sulja, Sabahajdin Cena, Raimonda Reci.

Sulejman Seljimi (1970) zvani Sultan 9. januara izbegao je sud u Hagu zbog „narušenog zdravlja“, mada su se na društvenim mrežama pojavile njegove fotografije sa dočeka Nove godine u jednom od prištinskih lokala. Rodom iz okoline Srbice, tokom oružanih sukoba 1998. i 1999. bio je komandant Glavnog štaba OVK za Drenicu i komandant „nacionalne garde“ privremene vlade Hašima Tačija.

MUP Srbije 1999. izdao je potrenicu za njim zbog učešća u terorističkim akcijama i organizovanom kriminalu zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Džavitom Haljitijem i vodećim dilerima droge i oružja u Albaniji. Posle rasformiranja OVK pod protektoratom UN na KiM bio je zamenik komandanta, a potom i komandant Kosovskog zaštitnog korpusa.

Uhapšen je 2013. sa još šest pripadnika Dreničke grupe. Trenutno je na izdržavanju zatvorske kazne zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Od 4. januara je na bolničkom lečenju, a direktor ORL klinike u Prištini Hajdin Tači tvrdi da njegov pacijent „može da otputuje u Hag samo uz lekarsku pratnju“.

Rustem Mustafa (1971) zvani Remi, bivši komandant „Operativne zone Lab“ u OVK i bivši poslanik Skupštine Kosova, tvrdi da mu nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan u ponedeljak. Mustafa je rodom iz okoline Podujeva.

Prema podacima nadležnih srpskih službi, terorističkim aktivnostima bavi se od 1989. i odgovoran je za „teror nad srpskim stanovništvom, pripadnicima MUP-a Srbije, Vojske Jugoslavije i kosovskih Albanaca“. Posle rasformiranja OVK u Kosovskom zaštitnom korpusu dobio je čin general-majora i dovodi se u vezu sa terorističkim akcijama 2000. na području Preševa, Medveđe i Bujanovca, kao i u Makedoniji.

Međunarodno sudsko veće Okružnog suda u Prištini 2003. osudilo ga je na zatvorsku kaznu zbog raznih zločina počinjenih na prostoru Prištine i Podujeva. Pozivajući se na nemačke obaveštajne službe, Vikiliks je objavio da je Mustafa „jedan od najuticajnijih komandanta OVK, da u švercu droge usko sarađuje sa Ramušem Haradinajem i da za njega radi klan Suma“.

Mediji spekulišu da Mustafa pregovara sa Specijalnim sudom za zločine na Kosovu o načinu predaje, a da se podizanje optužnice očekuje u januaru. Njegov advokat Koci izjavio je da je Mustafa spreman da se dobrovoljno pojavi i objasni sve okolnosti o kojima Specijalno tužilaštvo vodi istragu.

Sami Ljuštaku (1968) takođe tvrdi da ne zna u kom će se svojstvu u ponedeljak pojaviti u Hagu. Rođen je u selu Donje Prekaze kod Srbice, u jednoj od najuticajnijih porodica u dreničkom kraju, koja je tesno povezana sa Hašimom Tačijem, Redžepom i Sulejmanom Seljimijem, Džavitom Haljitijem, aktuelnim potpredsednikom Skupštine Kosova.

Vojnu obuku završio je u Albaniji, bio je zamenik komandanta Glavnog štaba OVK u zoni Drenica. Presudom Okružnog suda u Prištini osuđen je u odsustvu na 20 godina zatvora zbog terorizma. Kao pripadniku „Dreničke grupe“, pred kosovskim Osnovnim sudom u Severnoj Mitrovici, suđeno mu je u maju 2015. za ratne zločine nad albanskim civilima u zatvoru OVK u Likovcu 1998. i 1999, kad je osuđen na 12 godina zatvora.

Apelacioni sud Kosova u novembru 2017. smanjio mu je kaznu na sedam godina, a Odlukom Vrhovnog suda Kosova oslobođen je iz pritvora.

Sabahajdin Cena (1953) zvani Sosi takođe u ponedeljak treba da se pojavi u Hagu. On je, prema podacima MUP-a Srbije, bio jedan od inicijatora i organizatora diverzantsko-terorističkih grupa na području rodnog Orahovca, uključujući i napad na ovaj metohijski grad u julu 1998, kojim je ozvaničeno delovanje OVK i u kome su oteti i likvidirani srpski civili. Cena je izjavio da bi „radije da bude optuženi nego svedok Specijalnog suda“, prenosi Zeri.

Gani Geci (1968), bivši poslanik Demokratskog saveza Dardanije u Skupštini Kosova, izjavio je da će se pred specijalnim tužiocem u Hagu pojaviti kao svedok za pet ubistava. Bio je pripadnik OVK, ali je podržavao struju Ibrahima Rugove.

Učestvovao je u terorističkim operacijama i likvidacijama u opštinama Srbica, Glogovac, Klina i Kosovska Mitrovica. Posle uvođenja protektorata UN na KiM Hašim Tači i Sulejman Seljimi pokušali su da likvidiraju Gecija i njegove saradnike, koji su ih javno optužili za silovanje jedne Albanke. Geci je u samoodbrani ubio jednog od komandanata OVK – Abedina Redžu „Sandokana“. Pre šest godina pucao na visokog funkcionera DPK Azema Sulju, jednog od komandanta OVK i zvaničnika ŠIK-a.

Godinu dana kasnije optužen je za ubistvo Ruždija Šaćirija, zbog čega se predao Euleksu uz uslov da “nema posla sa kosovskim pravosuđem’. Zbog pretnji četvorogodišnju kaznu odležao je u kućnom pritvoru. Mediji tvrde da su ga pripadnici Specijalnog suda ispitali početkom novembra, uz neviđene mere bezbednosti, na nepoznatoj lokaciji na KiM.

Nazif Mehmeti (1961), zvani Dini, zamenik komandanta specijalne jedinice OVK u zoni Lab, do septembra 1991. bio je pripadnik SUP-a. Pod protektoratom UN bio je angažovan u Kosovskoj policijskoj službi. Srpske službe terete ga za likvidaciju pripadnika MUP Srbije u Podujevu, otmice Srba i Albanaca, upravo u improvizovanom zatvoru u selu Gornja Lapašnjica u kome su bili zatočeni i Srbi i Albanci. On bi, prema rečima advokata Toma Gašija, trebalo da u Hagu bude saslušan od 22. do 24. januara, ali se ne zna u kom svojstvu.

Sokolj Dobruna (1940) iz Đakovice, bivši predsednik „Vojnog suda OVK“, prema podacima srpskih službi, radio je na regrutovanju i prebacivanju Albanaca u OVK, kao i na formiranju gerilskih grupa. Posle uvođenja protektorata UN na KiM učestvovao je u otmicama Srba na KiM, a zajedno sa bratom Muslimom bavio se i ilegalnom trgovinom naftnim derivatima i cigaretama. Predstavnici Specijalnog suda ispitivali su ga 12. decembra u Prištini, ali mu nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan u Hagu.

Astrit Šabani trenutno se nalazi na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva četiri Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma, prenose prištinski mediji.

Remzi Šalja, poznat kao komandant „Crvena jabuka“ – prvi čovek „specijalne jedinice Glavnog štaba OVK“, kome nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan, izjavio je još pre mesec dana, kad je dobio poziv, da se 17. januara neće pojaviti u Hagu i od tada su mu se gubi svaki trag.

Osnovni sud u Prizrenu izdao je nalog za njegovo hapšenje. Šalja je pozvao „sve svoje prijatelje da budu kao pčele u roju i odbiju da se predaju Hagu“. Šalja je osumnjičen da je juna 1998, sa grupom pripadnika OVK, lišio slobode Hadžija Pertešija, koji je kasnije pronađen mrtav kraj puta u blizini sela Dulje.

Safet Sulja „pukovnik OVK za deo operativne zone Paštrik“, kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka. Pre oružanih sukoba na KiM bio je komandant u centru za obuku OVK u Tropoji u Albaniji.

Kao pukovnik OVK delovao je u operativnoj zoni Paštrik, isti čin imao je posle i u Kosovskom zaštitnom korpusu, a potom je imenovan za direktora Kancelarije za pitanja nasleđa KZK pri kosovskom Ministarstvu rada i socijalne zaštite. On je i predsednik kancelarije veterana OVK u Štimlju.

Raimonda Reci prva je žena, borac OVK; koja je dobila poziv Kancelarije specijalnog tužioca. Pozvana je u svojstvu svedoka. Prema pisanju Kohe, ona je preko društvenih mreža poručila da joj je „čast što je, prema njenim saznanjima, jedina žena kojoj je uručen poziv Specijalnog suda“.

Reci živi u Americi. Njeno ime je, kako je sama saopštila, poslednji put bilo u dokumentima kad je „uhapšena grupa Klečka“, ali se tada borila sa rakom“. Reci je najavila da će se odazvati sudskom pozivu, jer „nema šta da krije“.

Priština traži sud za zločine Srbije

Potpredsednik kosovske vlade Dardan Gaši izjavio da će pregovarački tim Prištine tražiti formiranje suda za ratne zločine koje je na Kosovu počinila Srbija. Novi prištinski pregovarač žali se i na predsednika Kosova Hašima Tačija sa kojim nisu uspostavili saradnju i koji im u zadatom roku nije dostavio dokumenta o pregovorima Beograda i Prištine.

Povezani tekstovi