Udruženja građana Vučeviću: Novi most će ugroziti ekosistem i povećati opasnost od poplava 1Miloš Vučević (Foto: Grad Novi Sad)

Nekoliko udruženja građana iz Novog Sada uputilo je danas otvoreno pismo gradonačelniku Milošu Vučeviću u kojem ga je upozorilo da će izgradnjom novog mosta u Novom Sadu biti uništen vredan ekosistem sa zaštićenim vrstama i ugrožen zaštitni nasip na Dunavu, čime će se povećati opasnost od poplava.

Ta udruženja su podsetila da su u ranijim primedbama na sporni plan ukazali na nepoštovanje Zakona o vodama, Zakona o zaštiti prirode i drugih zakonskih regulativa, te da je „lažirana procena uticaja na životnu sredinu“.

„Postoji opravdani strah da će se izgradnjom mosta na ovom mestu narušiti postojeći nasip i time će se značajno doprineti opravdanoj bojazni od plavljenja. U svetu nije poznato da se sa tranzitnog mosta pravi silazak u plavno područje. Izgradnjom međunarodne marine i veštačke staze ubiće se živi svet Dunavca“, navedeno je u pismu.

Od Vučevića su zatražili da odgovori na pitanje kojim dokumentom je utvrđeno da je most predviđen Nacrtom plana generalne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu od posebnog značaja za Republiku Srbiju, jer kao takav nije predviđen planskim rešenjem.

Udruženja su zatražila i odgovor na pitanje na osnovu kog postupka su pribavljene ponude za idejno rešenje novog mosta preko Dunava i dodali da se budžetska sredstva ne mogu trošiti „na osnovu simpatija prema određenom kreditoru i/ili izvođaču“.

Pismo su potpisali Ekološki front Novi Sad, Dunavac (Šodroš), Sačuvajmo Liman od betona, ZA zeleno Novo naselje, Sačuvajmo park kod muzeja, Svet i Dunav, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš Dunavac, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.