Ana Pisonero: Savet EU odlučuje prema napretku u vladavini prava 1Foto: Ljiljana Bukvić

Ministarka je, podsetimo, izjavila da je „odluka nekoliko država članica EU da se u junu ne podrži otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, a drugima omogući ono što im je bilo uskraćeno pre toga u decembru 2019. godine, bila politička odluka i poruka poslata u kontekstu brojnih geopolitičkih pomeranja“ i da je „svakako bilo elemenata da se u junu otvore nova poglavlja“ Srbiji.

Jovana Spremo, savetnica za pitanja EU integracija u Komitetu pravnika za ljudska prava – Jukom i koordinatorka Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23, kaže za naš list da „niko nije ni rekao da odluka Saveta EU nije politička, budući da je ceo proces pristupanja političko pitanje, ali mu to ne daje nužno negativnu konotaciju kao u izjavi“ ministarke.

– Nemačka, Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska i Bugarska su se jasno usprotivile otvaranju novih poglavlja, kako bi dale do znanja da je otvaranje poglavlja jasno uslovljeno napretkom reformi iz oblasti vladavine prava, posebno u okviru poglavlja 23 i 24, a koje su u slučaju Srbije izostale. Zapravo, možemo da govorimo i o nazadovanju ako uzmemo u obzir ocene važnih međunarodnih indeksa i izveštaja, kao i izveštaja civilnog sektora, smatra naša sagovornica.

Spremo konstatuje da se izjava ministarke više čini „kao ublažavanje moguće činjenice da ni u nemačkom predsedavanju nećemo otvoriti poglavlja koja su zaista i spremna za otvaranje, to se ne spori“.

– Naš pregovarački okvir je jasan, te se za neotvaranje spremnih poglavlja može okriviti isključivo Srbija. Po svemu sudeći, izveštaj Evropske komisije koji očekujemo da bude objavljen u narednih nekoliko dana daće presudnu ocenu stanja vladavine prava i demokratije u našoj zemlji u protekloj godini. Izvesno je da u njemu neće biti zabeležen napredak, posebno kada se uzme u obzir da reforme stagniraju već dve godine koliko se radilo na reviziji akcionih planova za navedena poglavlja. To nam govori i činjenica da su institucije nespremno dočekale vanredno stanje i pandemiju, te sva zabeležena ograničenja ljudskih prava i sloboda u tom periodu, u periodu izborne kampanje, kao i građanskim protestima iz jula, mada nije sigurno da li će izveštaj obuhvatiti informacije nakon juna 2020. godine, sagovornica Danasa.

Bilčikova poruka

Za razliku od ministarke Joksimović, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik smatra da to što da Srbija u 2020. nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o članstvu u EU „govori sama za sebe“. On je za TV N1 rekao da „ako nema napretka u vladavini prava, borbi protiv korupcije i ostalim reformama, onda se ni nova poglavlja ne otvaraju“.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.