Mediji bliski vlastima na niškom medijskom konkursu dobili tri četvrtine novca 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Među onima za koje je opredeljen novac su i preduzetnici, agencije i preduzeća koja se bave „računarskim programiranjem“, „proizvodnjom i prometom računarske opreme“, „zdravljem i lepotom“ ili su njihovi osnivači zdravstveni radnici.

Niški konkurs, na kojem je raspodeljeno 83.970.000 dinara, jedan je od najvećih lokalnih konkursa te vrste u Srbiji, a maksimalni limit po projektu, u iznosu od čak 15 miliona dinara, veći je od pet do 15 puta od takvog limita na konkursima Ministarstva kulture i informisanja, koji se posebno raspisuju za televizije, radio stanice, internet portale, te štampane medije i novinske agencije.

Projekti medija koji su osnivački, uređivački i finansijski bliski vlastima dobili su ukupno 62.550.000 dinara. Mediji čiji su jedini ili većinski vlasnici članovi niške porodice Radomirović – Televizija i Radio Belle amie, Narodne novine plus i Niška televizija (NTV), kao i agencija koju je osnovala radnica u tim medijima dobili su 45.300.000 dinara, što je više od polovine ukupnih sredstava.

Televizija Zona plus, čiji je vlasnik sin direktora BIA i bivšeg funkcionera SNS-a Bratislava Gašića dobila je 13.900.000 dinara, a njen portal još 400.000, što je 17 odsto sredstava.

Boom radio 018 i Gradski portal 018, čiji je vlasnik funkcioner SNS-a i radnik Gradske uprave Nikola Panić, dobili su ukupno 1.600.000 dinara.

Radnja Cloudcode, koja ima upravljačka prava na Niškom portalu koji je u vlasništvu Jelene Đorđević, supruge Gorana Đorđevića, direktora JKP Tržnica i člana SNS, dobila je 750.000 dinara.

Vlasnica preduzetničke radnje Matteli media Irena Đokić Jovančić, zdravstvena radnica i supruga novinara NTV Vladice Jovančića, koji je obavljao poslove portparola gradonačelnika Darka Bulatovića, iako nije bio angažovan po bilo kojem ugovoru, dobila je 600.000 dinara.

Novac građana dodeljen joj je za projekat pod nazivom „Niš na dohvat ruke“, koji asocira na naziv emisije NTV „Na dohvat ruke“, čiji je autor njen suprug Jovančić.

Ove godine na konkurs se nisu javili dnevni list Danas, koji je prethodnih godina aplicirao i nikada nije dobijao sredstva, kao i nezavisni internet portal Južne vesti, koji je dobijao novac, ali je imao niz profesionalnih i etičkih primedbi na realizaciju konkursa.

Odustajanje od apliciranja najavio je još jedan nezavisni medij, niški portal Medijska kutija.

– Već je sasvim jasno da se na konkursu unapred zna rezultat, sa retkim izuzecima. Novac građana se dodeljuje medijima koji su bliski vlastima ili onima koji su skloni interesnim, prijateljskim i kafanskim dilovima. Unapred se zna i da će novac građana dobiti uglavnom soft projekti, a ne oni koji su od javnog interesa za njih. Zna se i da većinu u Stručnoj komisiji za ocenu projekata čine predstavnici novinarskih udruženja koja okupljaju zaposlene iz provladinih medija, od koji su i oni krajnje nereprezentativni, koji lobiraju za „svoje“. Niški konkurs je, dakle, prava ilustracija sunovrata konkursnog sufinansiranja, koje očigledno mora da pretrpi ozbiljne izmene. Do tada, Medijska kutija, uprkos tome što je kao kritički medij daleko od zavidne finansijske situacije, neće učestvovati u takvom sunovratu, kaže Vesna Torović, direktorka Medijske kutije.

Novina na ovogodišnjem konkursu je prva dodela sredstava – u iznosu od 650.000 dinara, Adria medija grupi, koja izdaje tabloid Kurir. Produkcije, odnosno preduzetnici, agencije i radnje, dobili su čak 23.600.000 dinara, odnosno više od četvrtine sredstava.

Još jedna niška porodica, Miljković, koja dobija sve više sredstava na konkursima, ove godine je za tri projekta uknjižila ukupno 3.050.000 dinara. Bivši i sadašnji radnici privatizovane NTV i njihov supruge uknjižili su ukupno 2.800.000 dinara.

Radio Talas, koji emituje isključivo folk muziku, dobio je čak 2.200.000 dinara, a pojedine gotovo nepoznate agencije i do 2.500.000.

Na konkursu između ostalih nisu „prošli“ novinska agencija Beta, Sindikat novinara Srbije, kompanija Novosti ili multimedijalni internet portal Far. Bez podrške su ostali medijski projekti koji se bave manjinama, osobama sa invaliditetom, odlivom mozgova, odlaskom iz zemlje mladih ljudi ili ekologijom.

Konkursno je podržano 39 projekata, 49 je odbijeno, a jedan nije razmatran.

Nereprezentativna Komisija

Rešenje o podeli sredstava potpisao je načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić, na predlog Stručne komisije, koju su činili Ivana Jordović, kandidatkinja RAB Srbija, Slađana Aleksić (PROUNS), Igor Marković (Društvo novinara Vojvodine), kao i „medijski radnici“ Dušan Stojanović, inače penzionisani novinar Večernjih novosti i Anica Miletić, suvlasnica RTV Trstenik. UNS i NUNS su javno kritikovali sastav niške komisije, u kojem nema njenih predstavnika, već isključivo onih iz nereprezentativnih udruženja.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.