Srednjoškolci izraženo homofobični i za Kosovo u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Analiza pod nazivom „Vrednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji – Istraživanje 2019.“, autorke Marije Radoman sa Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, obuhvatila je rasprostranjenost vrednosti i stavova koji se odnose na rodne odnose, abortus, homofobiju, ekologiju, nacionalizam i stavove prema romskoj manjini kao i odnos prema prošlosti i ratovima devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

Istraživanje je pokazalo da devojčice pokazuju tolerantnije stavove u odnosu na dečake kada je reč o LGBT pravima, kao i da su ispitanici iz Novog Pazara, dakle oni muslimanske veroispovesti, više homofobični od onih iz drugih gradova koji su obuhvaćeni istraživanjem – Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

„Stavovi prema trans osobama pokazuju negativniji stav nego što je to odnos prema gejevima ili lezbejkama. Od ukupnog broja odgovora, 21 odsto srednjoškolaca podržava pravo na promenu pola trans osoba, dok je 60 odsto protiv, što ukazuje na značajno nerazumevanje trans iskustva“, piše u istraživanju.

Dodaje se da na srednjoškolci blago naginju ka nacionalizmu, pošto rezultati ankete pokazuju da ih 24 odsto ne podržava nacionalističke tvrdnje, 44 odsto su „umereni nacionalisti“, dok 32 odsto podržava nacionalističke tvrdnje.

Što se tiče pitanja Kosova, srednjoškolci se u najvećem procentu (53 odsto) slažu sa stavom da Kosovo treba da ostane u sastavu Srbije, naspram skoro 12 odsto koji smatraju da je Kosovo nezavisna država.

„S obzirom da srednjoškolci iz ovog uzorka ne mogu imati sećanje na ratnu prošlost Srbije iz perioda devedesetih i nemaju jasan stav o tom periodu, izgleda da oni itekako imaju jasan stav o statusu Kosovu. Takođe, ovo pitanje je pored svih drugih pitanja izazvalo najviše komentara ispitanika i ispitanica u upitniku, što nam govori o angažovanosti oko nacionalnih pitanja koja su aktuelna, ali i o tome da mit o Kosovu i dalje ima jak simbolički značaj“, navodi se u istraživanju autorke Marije Radoman.

Na skali odnosa prema romskoj manjini, srednjoškolci pokazuju da od ukupnog broja 16 odsto ima ekstremne stavove prema Romima, umerene ima 40 odsto, a tolerantne 44 odsto.

„Kada se pogledaju prosečne vrednosti na svim iskazima koji se odnose na ovu grupu pitanja i porede sa istim iskazima iz 2011. godine, vidi se da su stavovi danas tolerantniji i da možemo govoriti o smanjivanju stereotipa prema Romima. Tako se sa tvrdnjom da Romi treba da budu potpuno ravnopravni u društvu sada slaže 71 odsto ispitanika i ispitanica“, piše u analizi.

Srednjoškolci izraženo homofobični i za Kosovo u Srbiji 2

Jedno od pitanja na koje su srednjoškolci odgovarali glasi: Kako bi se osećao/la ako bi se neka od sledećih osoba ili porodica doselila u tvoje susedstvo, komšiluk?

Rezultati pokazuju da su najprihvatljivije grupe studenata (72 odsto), zatim porodica iz Rusije (69 odsto) i porodica iz SAD (63 odsto) dok su najmanje prihvatljivi gej i lezbejski par (19 odsto srednjoškolaca ih želi u svom susedstvu, dok se 44 odsto izjasnilo protiv).

Takođe, 29 odsto srednjoškolaca ne želi albansku porodicu sa Kosova u komšiluku, a sličan procenat se izjašnjava i protiv romske porodice (20 odsto) i migranata (26 odsto).

Takođe, srednjoškolci nemaju jasan stav prema ratnoj prošlosti, pa tako 29 odsto njih smatra da su Srbi većinski odgovorni za zločine počinjene tokom ratova devedesetih, dok isto toliko tvrdi da Srbi uopšte nisu imali odgovornost za rat i zločine.

Mladi su za reciklažu

U istraživanju je postavljeno pitanje o tome da li ispitanici i članovi njihovog domaćinstva učestvuju u reciklaži (papira, stakla, plastike), a odgovori su da 20 odsto domaćinstava učestvuje, 26 odsto ne, dok se više od polovine – 53 odsto, izjasnilo da bi učestvovali kada bi za to postojali uslovi, kao npr. kontejneri za reciklažu.

„Abortus je greh“

„Došlo je do blagog opadanja patrijarhalnosti srednjoškolaca i oni danas, u odnosu na 2011. godinu, više naginju ka nepatrijarhalnoj vrednosnoj orijentaciji, skloniji su jednakosti u odnosima između muškaraca i žena, pa tu jednakost podržava 44 odsto srednjoškolaca. Međutim, ono što zabrinjava je prihvatanje stava da žene povremeno zaslužuju batine, što podržava osam odsto srednjoškolaca i u pitanju je rezultat koji je sličan kao i u istraživanju iz 2011. godine. Više od 45 odsto ispitanika smatra da je abortus greh, što ukazuje na uticaj religijskog diskursa“, piše u zaključcima istraživanja.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

close
Srednjoškolci izraženo homofobični i za Kosovo u Srbiji 3

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.