Irinej uručio Vučiću orden Svetog Save, većina vladika bojkotovala svečanost 1Foto: IG / buducnostsrbije /printscreen

Patrijarh srpski Irinej večeras je u Centru “Sava” na svečanoj akademiji povodom osam vekova samostalnsti SPC uručio najviše crkveno priznanje – Orden Svetog Save Prvog reda predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Vučića je, na patrijahov predlog, odlkovao Sveti Arhijerski Sinod za „detalnu ljubav prema Crkvi, angažovanje na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje KiM u njenim granicama“.

U znak protesta zbog ove sinodske odluke svečanoj akademiji nije prisustvovala većina spskih arhijera okupljenih na centranoj proslavi jubileja.

Na skupu u Centru Sava bilo je 15-tak vladika sa sve petočlanim Sinodom, što je skoro trećina aktivnog saborskog tela, ne računajući penzionosane episkope. Istovremeno iz vrha SPC stižu singnali da se povećava broj potpisnika zahteva za održavanje vanrednog Sabora zbog pogoršanja situacije u SPC poslednjih meseci, koja je prošle nedelje kulminirala sinodskom odlukom o Vučićevom odlikovanju.

Grupa vladika, kako naš list nezvanično saznaje, obratila se poglavaru SPC zahtevom za održavanje vanrednog Sabora u kome, između ostalog, navodi da im „ogroman broj vernika šalje protesna pisma zbog dodele ordena Aleksandru Vučiću, zbog čega smatraju da o toj odluci treba da se saborski dogovori, ali i sa žalošću svedoče i da je ugled naše najsvetije Crkve i patrijarhov lično narušen“.

Odluku o eventulanom vanrednom saborskom zasedanu trebalo bi da donese „crkvena vlada“ moguće već ove nedelje. U vrhu SPC sada negiraju ranije spekulacije da je patrijarh Irinej navodno odbio taj zahtev u Žiči. SPC još nije zvanično izjasnila ni da li će prihvatiti poziv carigradskog patrijarha Vartolomeja da srpski crkveni jubijel proslavi u Nikeji 12. oktobra.

Patrijarh je obrazlažući svoj predlog za Vučićevo odlikovanje naveo da je predsednik Srbije, između ostalog, promenio medijsku sliku o Srbiji srpskom narodu u svetu, svojim “državničkim znanjem i sposobnošću pokrenu privredu, izgradnju puteva i fabrika…

– Neki zlonamerno kažu da će Vučić da izda Srbiju, a ja im tražim dokaz, jer je to mogao davno da učini. On se bori za očuvanje Srbije na našoj svetoj zemlji KiM. U moj um ne može da uđe da  bi Prizren. Peć, Visoki Dečani… Mislim da predsednik zna mišljenje naše svete Crkve… Ono što se silom uzme, može se vratili, ali ne i ono što je poklonjeno. Ne smemo dati ni jednu stopu naše svete zemlje – rekao je večeras poglavar SPC zamolivši Vučića da se „sa istom snagom i silom bori za KiM kao i do sada“.

Predsenik Repubike je poručio da „orden nije tražio ni očekivao i da je zbog toga njegova prva reakcija bila ćutanje“. On se izvinio patrijahu za sve kritike koje su mu zbog njega upućene, a kritičarima poručio da žele da budu “važniji od Boga i Srbije“. Govoreći o istoriji nemanjićke Srbije, Vučić je istako da je „saglasje dve orlove glave na telu naroda – Crkve i države  uslov svakog opstanka  i danas posle 800 godina i da to treba da prepoznamo kao  pojednici, institucije i narod u celini“.

Osim bojkota većine srpskih vladika, zbog odlikovanja Vučiču od uloge  glavnog besednika na akdemiji prošlog vikenda odustao je Milo Lompar, književni istoričar, profesor Beogradskog univerziteta i predsednik Zadužbine „Miloš Crnjanski“. Iz istog razloga to je prošle nedelju učinio i akademik Matija Bećković, koji je odbio da govori na svečanosti u manastiru Žiča.

Odlikovanja su primili samo Vučić, patrijarh Irinej – obojica Orden Svetog dave Prvog reda, dok je predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je več nosilac najvišeg proznanjan SPC, uručen Orden svetog Simeona Mirotočivog. Dodik se nedavno deklarisao kao glasnogovornik Vučićevog državnog inženjeringa – nove Srbije u koju bi ušli sever KiM, ostatak sadašnje države i Republika Srpska.

Vučićevo crkveno odlukovanje došlo je nepunih pola godine posle njegovog skandaloznog prijema u Patrijaršijskom dvor u Beogradu tokom majskog zasedenja Sabora na kome je čak pretio pojednim vladikama koje se protive njegovoj kosovskoj politici.

Na listi odlikovanih, osim najspornijeg Vučića, nalaze se i ministar finansija Siniša Mali, čiji je doktorat pod lupom naučne javnosti, predsednkov generalni sekretar Nikola Selaković, kog deo vladika doživlajva kao Vučićevog čoveka za navodni direktan pritisak na patrijaha kao i još pet članova Vlade Srbije. Zbog odijuma javnosti Sinod je, kako se speskuliše u SPC, u zadnji čas odlučio da se njima odlikovanja uruče nakanadno, na manjoj svečanosti.

Osim protesta javnosti – peticija na društvenim mrežama, prostesnih pisama Sinodu i patrijrhu, izjava pojednih vladika koje pokazuju da se sa sinodskim odlukama o Vučićevom odlikovanjuu ne slaže ceo epskopat, sad se spekuliše da ni “crkvena vlada” nije imala jedistven stav po ovom pitanju.

U vrhu SPC nezvanično se priča da su sinodalci navodno podlegli pritisku mitropolita Porfrija i jednog svog člana i portparla SPC – episkopa bačkog Irineja (Bulovića), ali su i sad nezadovolji zbog kritike Sinoda koju javno iznose njihova pojedina braća arhijereja. To je, navodno, bio razlog, što je u posetu KiM, koja je planirana programom centralne proslave, otišao samo jedan član “crkvene vlade”, a izostao je i mitropolt Porfirije.

Sve do danas niko iz naprednjačkih redova nije reagovao na protivljenja sindskoj odluci, navodno i zato što je, kako se spekuliše u visokim crkvenim izvorima, vladika bački Irinej savetovao Vučića da se mnogo ne talasa u javnosti  dok mu se orden ne uruči.

Mediji bliski naprednjačkim vlasti o proslavi jubijela izveštavali su protokolarno i minimalno, kao da nije reč o 800 godina autokeflnosti SPC, uglavnom ignorišući spornu dodelu ordena. Ovo “svečarsko” medijsko raspoloženje početkom nedeje “uvećao” i jedan beogradski tabloid blizak SNS feljtonom o “pravoj istini o SPC” u kome su na meti vladike poznate kao kritičari Vučićeve politike.

– Proslava 800 godina autokefelnosti SPC je ispod značaja ovog velikog jubileja, kako po samoj organizaciji, tako i po njenim duhovnim i javnim dometima. To se najbolje vidi prema centralnom događaju koji se dođao u Žiči, gde skoro ni po čemu nismo mogli da osetimo da je reč o tako važnoj godišnjici. i druge propratne pojave takođe govore o tome da je možda pre pedeset godina, pod mnogo težim ideološkim okolnostima, tadašnja generacija srpskih klirika i laika bila dostojnija jubileja koji se obaležavao. Stičem utisak kao da je ova proslava predstavljala teret mnogima, a još porazniji je moj utisak da se ime Svetog Save tako retko i tako malo pominjalo – kaže za Danas profesor Dragiša Bojović, upravnik Centra za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu.

On smatra da bi, kad je reč o ordenu koji nosi ime Svetog Save “jedna objaktivna analiza ko ga je i kako sve dobio svakako pokazala da je taj orden decenijama unazad degradiran”.

– Često je orden dodeljuje onima koji zastupaju potpuno suprotne vrednosti od onih koje oličavaju svetosavski i vidovdanski etos, a između svetosavskog i kosovskog opredelenja apslutno nema nikave razlike . Naprotiv, reč je o identičnom opredeljenju – ukazuje profesor Dragiša Bojović.

Zorana Mihailović: Smeta im Vučićeva politika

-SNS muk o odlikovanju juče je prekinula Zorana Mihailović, ministar građevinarstva, saobraćanja i infrastrukture. Ona je posle objašnjenja mitropolita Amfilohija zbog čega zbog čega proslava jubijela SPC nije vreme da se Vučić odlikuje oglasila saopštenjem u kojem tvrdi da “pojedinim crkvenim velikodostojnicima i delu javnosti smeta predsenikova politika prama Kosovu”. “Svima koji kritikuju i pri tome omalovažavaju najveće prznanje SPC, ne smeta predsednik Srbije. Smeta im želja Aleksandra Vučića da Srbi i Albanci postignu kompromisno rešenje za Kosovo, smeta im njegova politika nepristajanja na to da Albanci na Kosovu dobiju sve, a Srbi ne dobiju ništa. Ovi napadi pokazuju da su oni koji ne žele da se na Kosovu bilo šta promeni spremni na jeftino politikanstvo, u koje uvlače sve, pa i patrijarha Irineja i Sinod SPC”, kategorična je Zorana Mihajlović.

Vladika Grigorije: Odlikovanje pripada Lomparu i Bećkoviću

Episkop diselfdorski i nemački Grigorije (Durić) izjavio je za Danas da “de jure orden Svetog Save Sinod može da dodeli kome hoće, ali to odikovanje de fakto pripada Milu Lomparu i Matiji Bećkoviću“. Posle mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića), juče se u Pećkoj Patrijaršiji protiv odlkovanja predsedniku Republike javno izjasnio i umrovljeni episkop bivši zahumsko herecegovački Atanasije (Jevtić), koji je izjavio da “dobar deo srpskih arhijereja nije time zadovoljan”, prenosi Radio KiM.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

110 reagovanja na “Irinej uručio Vučiću orden Svetog Save, većina vladika bojkotovala svečanost”

 1. A šta će biti, ako bude trange-frange, t.j. malo tebi, malo meni? Hoće li da traži orden natrag?

  • Trange – frange je drugi deo ove farse. Sad sledi dodela ( naših ) para „sirotoj“ SPC od strane AV AV-a. Živi bili pa videli.

   • Kasnite. Trange-frange je vec bilo. Vec im je dodelio 60 miliona evra. Toliko nasih para kosta taj orden. Otprilike 10 evra po glavi stanovnika. Popovi ne daju nista za dzabe. Pa ni obraz! Ako ga uopste i imaju.

  • ……………odlikovao Sveti Arhijerski Sinod za „detalnu ljubav prema Crkvi, angažovanje na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje KiM u njenim granicama“. Ovo je kratko obrazloženje za dodelu ordena i ne razumem to u kontekstu onoga što Vučić već duže vremena potencira i, kako on kaže, zalaže se za „kompromis“ koji podrazumeva da će „obe strane (Srbija i Kosovo) po nešto izgubiti i obe po nešto dobiti“, odnosno da će „obe strane u isto vreme biti i zadovoljne i nezadovoljne“. To znači da ‘očuvanje KiM u njenim granicama’ uzevši predhodno u obzir nije moguće, a to je, usudio bih se reći, glavna poenta, pored ostalog, za odluku o dodeli ordena. Jednostavno, i kratko rečeno, jedno drugom protivrečno. Ne razumem.

 2. Dali orden ima rok trajanja? Posto Kosovo nije vise deo Srbije (jedino u glavi patrijarha je jos uvek u Srbiji i politicara koji prodaju maglu zaglupljenom narodu), Vucic ce da vrati orden ako do kraja mandata ne uspe da vrati Kosovo. A Patrijarh neka nastavi da osvestava pumpe, molove i novokomponovane biznismene (neka da smo ih zvali kriminalcima) i neka se okane politike i drugih komplikovanih pitanja Srbije, nije to za njegov rusofilski mozak.

  • Kakva je ovo sarada.Sta rade ovi? On je zasluzio zatvor a ne orden Sv Save.Sta radi patrijarh.

  • Bruka i sramota za SPC i narod.Samo jos fali Ceci da se dodeli orden I stepena, Arkana da kanonizuju, Patrijarh da blagosilja farmu i parove ,pobednicima istih d dodeli ordenje…tuga!

  • Patrijarh koji daje orden sam sebi, ne zaslužuje ničije poštovanje. A tek kad, pored sebe odlikuje ratnog profitera, lažovčinu, Izdajnik i vođu sns bande, onda se samo treba samo zatvoriti nos i prekrsti ti se.

   • simeon zaluđeni, hraniš li se ti još nečim, osim mržnjom, po količini mržnje ,sigurno imaš 120 kg.

 3. Mislim da Patrijarh verovatno smatra ovo taktickim potezom. Da postidi Vucica i da na neki nacin utice da ovaj stvarno ne izda Kosmet. Ne zelim da pomislim da mu stvarno veruje.
  Medjutim, mislim da ga je Vucic samo izmanipulisao i prikupio jos poena kod dela gradjanstva, posebno vernog SPC, pred izbore.

   • I moja je deo SPC, pa ni mi nećemo glasati za Vučića. Doduše, imam dosta manje negativan stav prema njemu od većine mojih poznanika. Priznajem mu određene uspehe, najviše na makroekonomskom planu – balansiranje javnih finansija i smanjenje relativnog duga. Ali, mane su prevelike. Oko Kosova mislim da igra ponajbolje što može, sada, ali je počeo katastrofalno sa Briselskim sporazumom i to se ispraviti ne može. A o korupciji, ucenama i medijskoj situaciji ne vredi govoriti. Teorijski bi mogao da ispravi neke od tih stvari i zaradi naše glasove, ali sadašnji trend ukazuje da je sve dalji od toga. Mislim da treba pošteno proceniti sve, ne davati paušalne ocene zato što nam se neko ne sviđa i glasati glavom.

    • Slično mišljenje imamo. Jedino bih da dodam da je i takav, kakvim si ga opisao, ipak bolje rešenje od Đilasa, Jeremića, Obradovića. To je tužno, ali je tako.

  • Bruka i sramota za SPC i narod.Samo jos fali Ceci da se dodeli orden I stepena, Arkana da kanonizuju, Patrijarh da blagosilja farmu i parove ,pobednicima istih d dodeli ordenje…tuga!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.