Zatvorenik nije mogao da stane ni u jednu ćeliju u Americi 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

List Vreme je na današnji dan pre 80 godina pisao o nedelji nemačkih kulturnih filmova koja je otvorena u Zagrebu i o autorskim pravima koja je Varner Bros kupio za milion dinara. Na isti dan list Pravda pisao je o zatvoreniku koji nije mogao da stane ni u jednu ćeliju.

List Vreme je pisao o nedelji nemačkih kulturnih filmova u Zagrebu.

„U jednom bioskopu na repertoaru je bio film ‘Šta je svet?’ u kome je prikazan postanak zemlje i život u moru. Ovaj film će biti prikazan učenicima zagrebačkih gimnazija i drugih škola“, navodi Vreme.

Zatvorenik nije mogao da stane ni u jednu ćeliju u Americi 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

G. dr. Ivan Esih, referent za štampu banske vlasti, održao je predavanje povodom otvaranja ove izložbe.

Posle njega, u Nemačkom domu govorio je nemački književnik i istraživač Kolin Ros.

„On je snimio film ‘Nova Azija’, o kome je održao predavanje. Film prikazuje postanak Nove Azije“, piše Vreme.

Takođe, ovaj list navodi i zanimljivu činjenicu da je filmska kuća Varner Bros kupila autorska prava od 25 romana i pozorišnih komada, kao i originalnih filmskih manuskripata.

„Prema tačnoj računici platio je za svako od ovih dela prosečno četrdeset hiljada dolara, tj. oko dva i po miliona dinara“, piše Vreme.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

Na isti dan, list Pravda pisao je o događaju u jednoj američkoj varoši blizu Njujorka.

„U jednoj američkoj varoši uhapšen je nedavno zbog skitničenja neki Piter Devis. Ali kada su dobili nalog da ga zatvore, tamničari su se našli u velikoj neprilici. Nijedna ćelija po svom prostranstvu nije bila dovoljna za Devisa, koji je visok dva metra i dvadeset santimetara i toliko debeo da uopšte ne može da prođe kroz vrata“, navodi Pravda.

Zatvorenik nije mogao da stane ni u jednu ćeliju u Americi 3
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Policija nije mogla da sruši i rekonstruiše ceo zatvor zbog jednog čoveka, tako da je Devis pušten na slobodu.

Ovakav događaj brzo se proširio medijima, koji su pored članaka imali i jako živopisne slike na kojima je ovaj nesuđeni zatvorenik.

‚‚ …0dmah se pred zatvorom pojavio agent jedne filmske kompanije sa kojim je Devis potpisao ugovor za nekoliko filmova. Sasvim razumljivo, ovaj ugovor će važiti samo dotle dok se Devis zadrži u svojoj današnjoj kondiciji, pa je ovaj ‘džin’ odlučio da povede računa o svojoj težini da ne izgubi ni jedan gram“, piše Pravda o ovom zaista nesvakidašnjem i komičnom događaju.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

 

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.