U naselju Grdica kod Kraljeva poginuo je bračni par Natalija i Siniša Stašić kada se srušila njihova kuća, potvrdio je Tanjugu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji se odmah po zemljotresu uputio u Kraljevo.

Doktorka Mirjana Krčedinac iz Hitne pomoći potvrdila je za RTS da je registrovano 40 lakše povređenih građana. Reč je uglavnom o kontuzionim ranama, posekotinama i slučajevima akutnog stresa.

Direktor Zdravstvenog centra Studenica Zvonko Veselinović izjavio je da je oštećena i zgrada bolnice, najviše hiruški blok, ali nema povređenih pacijenata.

– Prema našim podacima, u 1,56 časova osetio se potres u okolini Kraljeva jačine 5,4 Rihterove skale, odnosno između 7 i 8 stepeni Merkalijeve skale, što u našim uslovima predstavlja jak zemljotres zbog kog su moguća manja strukturna oštećenja na starim objektima – rekao je za zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević.

Prema podacima Američkog geološkog instituta, epicentar zemljotresa nalazi se 35 kilometara severozapadno od Kragujevca (kod Kraljeva) na dubini od 27,3 kilometra.

Istovremeno, Evropski centar za posmatranje zemljotresa naveo je da se epicentar zemljotresa snage 5,6 stepeni Rihterove skale nalazi 38 kilometara jugozapadno od Kragujevca i dva kilometra od Kraljeva.

Evropski centar je kasnije saopštio da su u periodu između 2,11 i 2,45 časova zabeležena još četiri potresa snage oko 2,2 stepena.

Jačina zemljotresa u epicentru je bila 5,4 stepena Rihterove skale, a magnituda 7,5 stepeni Merkalijeve skale, saopštio je MUP Srbije. Epicentar je bio u selu Vitanovac kod Kraljeva.

Na ulicama Kraljeva, prema izveštaju Tanjugovog dopsinika, ima šuta i stakla, pojedine fasade su napukle. U nekim delovima grada nema struje i vode, a u prekidu su i telefonske linije.

Zvaničnih podataka o povređenima nema, ali je hitna pomoć u više navrata intervenisala.

Jedinice Žandarmerije i Sektora MUP-aza vanredne situacije su na terenu.

Dopisnici Tanjuga iz Aranđelovca, Čačka, Jagodine, Užicai Valjeva javili su da se u tim gradovima snažno osetio zemljotres koji je uznemirio građane, a podataka o eventualnoj materijalnoj šteti još nema.

Podrhtavanje tla se osetilo i u drugim gradovima Srbije, uključujući Beograd i Novi Sad.

Građani Kraljeva su veoma uznemireni, jer je potres bio jak, i gotovo svi su izašli na ulicama posle noćašnjeg zemljotresa koji je pogodio taj grad, u kome su, prema dosadašnjim podacima, dva lica poginula.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, gradskim ulicama se odvija živ saobraćaj.

Mnogi objekti i stambene zgrade su oštećeni, uglavnom stariji objekti.

Oštećena je i zgrada Skupštine opštine Kraljevo, gde će uskoro biti održana konferencija za novinare nakon sastanka gradske uprave sa ministrom unutrasnjih poslova Iviciom Dačićem koji je upravo stigao u Kraljevo.

Iz zgrade “Centrotekstila” u centru grada kulja voda.

Pojedini delovi grada nemaju struje, vode, ne rade telefoni, a i deo mobilne telefonije je u prekidu.

http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf