AD Ečka: Bez struje ribnjak, hotel i izletište 1

Zbog teške finansijske situacije i neplaćenih računa EPS-u Ribarsko gazdinstvo AD Ečka ostalo je prethodnih dana bez električne energije.

Proizvodnja ribe dovedena je u pitanje, ali isto tako i turističko-ugostiteljska delatnost ovog preduzeća. Višemilionski dug razlog je što je struja isključena ribnjaku, zatim hotelu „Sibila“, a ovim merama obuhvaćeno je i izletište u Rezervatu prirode „Carska bara“.

Zbog isključenja struje u rezervatu ne rade elektro pumpe koje održavaju vodostaj. Prema nezvaničnim informacijama, u ribnjaku se snalaze ovih dana uz pomoć agregata kako bi proizvodnju održali na minimumu. Ipak, bez redovno isplaćenih zarada, entuzijazma kod radnika je sve manje. Poslednja, minimalna zarada, ovde je isplaćena za mart. Zrenjaninska inspekcija rada izašla je na teren na poziv radnika, kako bi utvrdila činjenično stanje.

Nijedna strana nije se javno oglašavala. Inače, ribnjak Ečka spada u najveći ribnjak sa poluintenzivnim načinom proizvodnje u našoj zemlji. Formiran je 1946. godine, s tim da se na ovom mestu uzgojem ribe ljudi intenzivno bave od 1891. godine. Proizvodnja ribe kreće se oko 3.000 tona a pored ečanskog šarana, gaje se amuri, tolstolobici, smuđevi i druge vrste riba. Ribnjak je privatizovan a njegovi vlasnici bile su banke – Kulska, to jest OTP banka, da bi juna 2008. godine ribnjak preuzela grupa „Mirotin“ iz Vrbasa. Ovo preduzeće upravljač je Rezervata prirode „Carska bara“ i gazduje hotelom „Sibila“.

Grad Zrenjanin i njegovo javno preduzeće „Rezervati prirode“ odavno upozoravaju da se Rezervatom „Carska bara“ ne upravlja na odgovarajući način, zbog čega je više puta zatraženo da brigu o ovom prostoru preuzmu Zrenjaninci. Područje „Stari Begej-Carska bara“ svrstano je u prvu kategoriju zaštite, zbog specifičnih močvarnih vrsta biljaka i životinja. Ovde se gnezdi i obitava tokom migracije 250 vrsta ptica, od čega je kolonija čaplji najpoznatija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari