Bivši vlasnik ATP Vojvodina: Niz nepravilnosti u prodaji delova firme u stečaju 1Foto: Ilija Dević

Bivši vlasnik Autotransportnog preduzeća (ATP) „Vojvodina“ u Novom Sadu, Ilija Dević rekao je danas da je u pokušaju prodaje delova tog preduzeća u stečaju niz nepravilnosti na koje država godinama nije reagovala, iako je i sama poverilac.

Dević je za Betu rekao da je stečajni upravnik Nikola Pavlović imovinu tog preduzeća podelio u tri celine, servisni centar, autobusku stanicu i pravo korišćenja zemljišta, iako samo zajedno čine funkcionalnu celinu i da su juče otvorene ponude jer nisu prihvaćene ni primedbe Republičkog javnog pravobranilaštva i Komercijalne banke.

Stečajni upravnik Nikola Pavlović, iako je pravilima prodaje predviđeno da prisustvuje otvaranju ponuda i potpiše zapisnik to, kako je rekao, nije učinio zbog toga što se nalazi u bolnici na lečenju od kovida-19.

Preduzeće ATP „Vojvodina“ prodato je na aukciji 2004. godine Iliji Deviću koji je sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković potpisao ugovor prema kome se obavezao da prema gradskim planskim dokumentima na placu preduzeća izgradi novu autobusku stanicu i servisni centar, a da po dobijanju upotrebne dozvole Grad izmesti autobuski saobraćaj na tu lokaciju.

Grad, međutim, nije ispunio svoj deo obaveza, preduzeće je otišlo u stečaj, zbog čega Dević vodi više sudskih postupaka, a odštetni zahtev je više od 100 miliona evra zbog investicije od 30 miliona evra i izgubljene dobiti.

„Stečaj se vodio uz niz nepravilnosti, a suština je da je država, iako je i sama poverilac, godinama ćutala i dozvoljava da se uništi moja investicija“, rekao je Dević za Betu.

Dodao je da je 16. marta, dan pre otvaranja ponuda, sudija Slobodanka Komšić u Privrednom sudu u Novom Sadu odbacila sve primedbe kako bi se „što pre realizovala prodaja jer takav kriminal niko ne bi hteo da sprovede, osim sadašnjeg stečajnog upravnika Nikole Pavlovića“.

Dević je rekao da je u „ATP investirao teško zarađeni novac koji je stekao poštenim radom do 1990. godine kada su se poštovali zakoni i da nikad nije imao nikakvu političku podršku niti je uzimao državne kredite“ .

On je rekao da je na lokaciji te nove autobuske stanice bila predvidjena gradnja hotela i benzinske stanice, ali da je nakon što je Grad Novi Sad odbio da preseli staru autobusku stanicu na novu lokaciju, firma otišla u stečaj.

Postupak prodaje, prema njegovim rečima biće okončan tek kada zapisnik potpiše stečajni upravnik, a pretpostavlja se da će mu biti odnet u bolnicu, zatim se zapisnik šalje Odboru poverilaca da ga razmotre i ako imaju primedbe ulože prigovor.

Servisni centar je, kako je rekao, ponudjen po početnoj ceni od 1,44 miliona evra, a procena je da je na njemu izgubljena dobit oko 80 miliona evra.

Dević je rekao i da je imovina koja se prodaje pod teretom hipoteka, a da o prodaji imovine nije bilo obavešteno čak ni Republičko javno pravobranilaštvo koje, zastupa Poresku upravu i njena potraživanja iako je to zakonska obaveza.

Za kupovinu dela ATP Vojvodina, servisnog centra ponudu je dala kompanija „Matijević“ od 1,45 miliona evra, a početna cena je bila 1,44 miliona evra.

Suvlasnik kompanije „Matijević“, Zoran Matijević rekao je danas da su dali najbolju ponudu od 1,45 miliona evra za kupovinu servisnog centra jer žele da prošire zastupstvo za prodaju traktora.

„Planiramo da proširimo asortiman naše firme Agrovojvodina mehanizacija koja je zastupnik nekih marki traktora i pregovaramo da uzmemo još neke brendove iz oblasti poljoprivrede i za tu vrstu posla lokacija ATP Vojvodine nam je idealna“, kazao je Matijević agenciji Beta.

Za prodaju autobuske stanice, kao imovine ATP „Vojvodine“ nije bilo zainteresovanih kupaca, a za zemljište postoji interesovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari