Arhivska fotografija: Miroslav Dragojević

Uprkos najavama o investiciji od 3,5 milijarde evra, Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat “Beograd na vodi” jasno navodi da navodni investitor nije u obavezi da uloži više od 150 miliona evra (od čega 20 miliona u formi kapitala), istakla je Inicijativa.

Kako je navedeno, u tom ugovoru Srbija je navedena kao garant kredita koje je obavezna da uzme po nejasnim uslovima „investitora“ u ukupnom iznosu od najmanje 280 miliona evra.

Baš zbog nesrazmerno velikih ulaganja Srbije u odnosu na ulaganja investitora, ali i zbog brojnih drugih štetnih aspekata ovog ugovora, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je predlog za utvrđenje ništavnosti Ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd navodi“, Republičkom javnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je to učinila, jer odredbe Ugovora ne uzimaju u obzir stvarni obim ulaganja u projekat “Beograd na vodi”. Procene, ali i vešto skrivana dokumentacija, govore da su ulaganja naše strane, višestruko veća od ulaganja takozvanog „investitora“, dok je potencijalna zarada daleko manja.

Odredbe Ugovora ne pružaju ni garancije da će strateški partner izvršiti svoj deo obaveza. Ipak, odredbama Ugovora o zajedničkom ulaganju, određeno je da strateški partner ostvaruje profit, čak i u slučaju da je do raskida Ugovora došlo njegovom krivicom, dok procenat od izgrađenog zemljišta zadržava, ukazuje Inicijativa.

Razlog za ništavost Ugovora, Inicijativa nalazi i u tome što su predstavnici Vlade Srbije od grada Beograda oduzeli deo ovlašćenja i preneli ih na privredno društvo “Beograd na vodi”, suprotno zakonima.

Predstavnici Vlade RS, Ugovorom su se obavezali da planove, kojima se uređuje izgled obale reke Save, menjaju onako kako to strateški partner želi, neovlašćeno isključujući pravo građana na donošenje odluka koje se tiču njihovog okruženja, kao i mišljenje struke, zaključuje Inicijativa.