Kineski Zijin u nekadašnji RTB Bor prošle godine investirao 360 miliona američkih dolara 1Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper DOO

U nekadašnji Rudarsko topioničarski basen Bor kineski Zijin je od dolaska u Srbiju, uložio oko 700 miliona američkih dolara.

Samo tokom prošle godine, U tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine tokom prošle godine investirano je 360 miliona američkih dolara, odnosno deset miliona više nego što je decembra 2018.

Zijin platio 63 odsto udela u RTB Bor, saopšteno je danas iz ove kompanije. Investiranje će biti nastavljeno i kompanija će, po rečima glavnog inženjera Jiao Jianminga, nastojati da postigne brz i munjevit razvoj.

Osim izgradnje flotacija u rudniku bakra Majdanpek i rudniku Veliki krivelj, biće završeni sistem prečišćavanja otpadnih voda iz “Jame”, rekonstrukcija Topionice, kao i projekat novih krečnih peći u “Zagrađu”.

-U rudniku bakra Majdanpek, prema dinamici projekta izgradnje nove flotacije zu kojoj će se prerađivati 40 hiljada tona rude dnevno, završeno je oko 65 odsto radova, a investicija iznosi 137,7 miliona dolara. Takođe, izvedeno je 30 odsto radova prema dinamici projekta izgradnje još jedne flotacije rudnika Veliki Krivelj, u šta je uloženo 57,8 miliona dolara. U Novom Cerovu završena je rekonstrukcija rudarskog sistema za 2,5 miliona tona rude godišnje, što je investicija vredna 19 miliona dolara. U rudniku Jama započeti su radovi na niskopu i drugi poslovi, što je investicija “teška” 32,3 miliona dolara. Radi implementacije projekta koji će omogućiti proizvodnju 180 hiljada tona katodnog bakra godišnje, u borskoj topionici je 2020. izgradnjom novog sistema za odsumporavanje I nove elektrolize počela sveobuhvatna rekonstrukcija. Planirana ulaganja u borsku topionicu, do kraja 2022. godine, iznose 262 miliona dolara – rekao je Jiao Jinaming, dodajući da su u izgradnji novi sistem krečnih peći u “Zagrađu” i druga sekcija za preradu kamena u “Kriveljskom kamenolomu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari