Kreću sa radom "Zastava", "Krušik", "Sloboda", "Kovački centar", uskoro "Prvi partizan", "Lučani"... 1Foto: Fabrika Krušik

Fabrike domaće vojne industrije koje su, krajem marta i početkom aprila, zbog epidemije COVID 19, obustavile proizvodnju, polako vraćaju radnike u proizvodne pogone.

U Zastavi oružju će, prema poslednjoj odluci fabričkog Kriznog štaba, od sutra (ponedeljak) da bude angažovano izmedju od 800 do 1.000 od ukupno 2.600 radnika.

– Prati se epidemiološka situacija u Šumadiji i Srbiji, i u skladu sa njome se ponovo pokreće proces proizvodnje. Pozivaju se oni zaposleni za koje se zna da žele i mogu da rade, ali se vodi računa i o zaštiti angažovanih radnika od eventualne zarase virusom korona. Zbog toga će u fabruci i dalje, najverovatnije do 4. maja, kada bi trebalo da krenu i ostala preduzeća iz grupacije Odrambena industrija Srbije, da bude angažovano manje od polovine zaposlenih, kaže predsednik Sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić.

U pogone se sutra (ponedeljak), nakon dvonedeljne pauze, vraća i nekoliko stotina radnika jedne smene u valjevskom Krušiku. Predstavnici zaposlenih u toj fabrici kažu da se očekuje da će broj angažovanih radnika, tokom sedmice, postepeno da se povećava, te da bi 4. maja Krušik mogao da krene punim kapacitetom i sa svih 3.100 radnika. Kovački centar iz Valjeva, koji posluje u fabričkom krugu Krušika, za kojeg kuje košuljice za mine, proizvodnju je pokrenuo početkom prošlog utorka.

Sutra, kako saznajemo, na radna mesta treba da se vrati i oko 1.000 radnika Slobode iz Čačka, čiji je generalni direktor Zoran Stefanović obolelo od COVID 19, dok je predsednik Sindikata u toj fabrici Dragan Jekić nedavno preminuo nakon što je utvrđeno da ima simptome virusa korona.U Kliničkom centru u Kragujevcu od COVID 19 preminula je i Jekićeva majka.

Proizvodni proces u Prvom partizanu iz Užica, prema informaciji iz te fabrike, koja ne radi već četiri sedmice, startuje 4.maja. istoga dana proizvodnja će, kako saznajemo, biti pokrenuta i u Milanu Blagojeviću iz Lučana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari