Mali: Rebalans budžeta za 2021. godinu odgovorno isplaniran, prioritet privreda, građani i kapitalne investicije 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je rebalans budžeta za 2021. godinu koji će se sutra naći na sednici Skupštine odgovorno isplaniran jer su prioritet privreda, građani i kapitalne investicije, kao i da država u ovom trenkutku ima novca da finansira ceo paket mera podrške, saopštilo je Ministarstvo.

„Mi ulažemo taj novac u privredu, građane i kapitalne investicije što su dugoročno najvažniji potezi. Sve je stvar prioriteta. Mi mislimo da nam ovaj budžetski plan može omogućiti ne samo rast BDP od šest odsto ove godine već i narednih godina“, rekao je Mali za Televiziju K1.

Na kritike da se budžet prekraja i da će kasnije sve doći na naplatu, rekao da „to nije tačno“ i da Srbija danas ima na računu 259 milijardi dinara a 257 milijardi je paket.

„Dakle, trenutno imamo novac za ceo paket i ne treba da se zadužimo. Imamo pare na računu da bi to finasirali“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, druga je priča kada je reč o kapitalnim investicijama, koje se planiraju na duži rok i dugoročno su isplative. One će ove godine biti 7,2 odsto BDP, što su najveća ulaganja u infrastrukturu i javne investicije do sada, u Srbiji.

„Mi i za to imamo rezerve, pa ćemo tako jedan deo finasirati svojim sredstvima a delom zaduživanjem jer je to praksa svih zemalja u svetu. Osnovno pravilo u finansiranju takvih projekata je da ih finansirate delom iz emisije državnih obveznica. I dalje je novac jeftin na međunarodnom finansijskom tržištu“, rekao je Mali uz napomenu da tu priliku treba iskoristiti.

On je rekao da javni dug države neće preći nivo zaduženosti od 60 odsto u odnosu na BDP i da mu nisu jasne računice da će dug ići na 70 ili 80 odsto BDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari