Ministarstvo rada "zaboravilo" na hitnu adaptaciju gerontoloških centara 1Foto: Aleksandar Veljković

Iako je u aprilu prošle godine, posle pisanja Danasa, Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, odustalo od tendera za trogodišnji zakup oko stotinak vozila, i u odluci o obustavljanju te nabavke navelo da će deo sredstava biti usmeren za hitne radove adaptacije Gerontološkog centra u Kikindi i Doma Trbonje iz Blaca, nijedna od te dve ustanove nije dobila novac niti ušla u najavljene poslove.

Ni na sajtu Ministarstva, niti na veb stranicama ove dve ustanove, nije objavljen tender za projekat ili izbor izvođača radova, a odluka Ministarstva o usmeravanju novca, koja je prethodno bila objavljena u odeljku „javne nabavke“ u međuvremenu je izmenjena.

Sada se navodi da je javna nabavka za zakup automobila obustavljena „iz objektivnih i dokazivih razloga, koji se nisu mogli predvideti u vreme pokretanja postupka i koji onemogućavaju da se postupak okonča“.

Međutim, umesto Centra u Kikindi i Doma iz Blaca, kojima je tada navedeno da će se usmeriti deo sredstava, sada stoji da će novac biti usmeren „za zadovoljavanje potreba unapređenja usluga socijalne zaštite, opremanje centara za socijalni rad i ustanova socijalne zaštite“…

U obe ustanove smo u aprilu prošle godine, kada je objavljena odluka da će im biti usmeren deo novca prvobitno namenjen za kupovinu vozila, dobili informaciju da su zahteve za dodelu sredstava za adaptacije podneli krajem prethodne kalendarske godine „jer je to ustaljena praksa“.

Direktor Gerontološkog centra u Kikindi Svetislav Vukmirica kaže za Danas da se ta ustanova obratila zahtevom Ministarstvu kako bi realizovali radove u organizacionoj jedinici Stari dom, gde je potrebno srušiti bungalove, a izgraditi novi objekat.

– Mi smo već radili na tom projektu, dobili smo građevinsku dozvolu, ali potrebna sredstva nikada nisu bila obezbeđena. To je malo veća suma, 120 miliona dinara je investiciona vrednost po projektu za izgradnju i oko 50 miliona za opremanje. Nismo mogli još da raspisujemo tender jer te pare nismo još uvek dobili. Kada je reč o sredstvima koja je Ministarstvo obezbedilo, ono nam je tim dopisom samo skrenulo pažnju da su to potrebna sredstva i da to treba da se reši po hitnosti. Međutim, u njihovom budžetu nije bilo toliko para, puno je domova, i upućeni smo tada na Kancelariju za javna ulaganja Vlade Srbije, oni raspolažu većim sredstvima i kod njih je sada taj postupak u toku, usklađivanje dokumentacije i slično. Nadamo se da ćemo uspeti i da ćemo tokom ove godine rešiti problem – kaže Vukmirica i dodaje da su sa Kancelarijom već sarađivali u projektu adaptacije Novog doma, koji je „prošao“ 2017. a tokom 2018. okončani su radovi, a tu je nabavku raspisala zajednička komisija Grada Kikinde i Kancelarije.

Ni na sajtu Doma Trbonje nema traga tenderu koji bi omogućio sanaciju ustanove, pa smo se pitanjima mejlom obratili direktorki Dragijani Tijanić. Pitali smo da li je Dom prošle godine od Ministarstva dobio sredstva za renoviranje objekta, kako je to bilo pominjano u aprilu 2019. i ukoliko jeste, za koje je tačno namene stigao novac.

„U skladu sa Instrukcijom našeg resornog ministarstva, a koja se odnosi na postupanje u vezi sa realizovanjem medijskih aktivnosti, Vaš mejl je prosleđen Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Po dobijanju odgovora od našeg resornog Ministarstva, a koji se odnosi na odobravanje našeg odgovora na Vaša pitanja, bićete blagovremeno obavešteni“, navedeno je u mejlu koji redakciji stigao iz Doma u Blacu.

Posle pisanja medija prestala potreba za vozilima

U martu prošle godine Ministarstvo za rad raspisalo je tender za zakup 110 vozila uglavnom niže, a dvadesetak više srednje klase. Bilo je predviđeno da se za to izdvoji 216 miliona dinara, ili 1,8 miliona evra u naredne tri godine, nakon čega bi se automobili vratili isporučiocu. U proseku, Ministarstvo je bilo spremno da plati 16.000 evra po vozilu, znatno više nego što košta nov auto, a da posle isteka zakupa ponovo ostane bez voznog parka.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, pregovori oko te nabavke počeli su znatno pre nego što je tender raspisan, a veruje se su se vodili sa kompanijom Nikom Cars iz Kragujevca, koja godinama radi Fijatov program. Posle pisanja Danasa ta nabavka je obustavljena, a gde je novac predviđen za to usmeren – ne zna se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari