Novi Pazar u novogradnji: Višespratnice drže cenu 1Foto: S. Župljanin

Ne postoji u Novom Pazaru, na užem gradskom području, naselje koje nije zahvatila izgradnja višespratnica. Stare kuće zamenjuju stambeno-poslovni objekti sa više spratova.

Zbog toga je u ovom gradu najuposlenije građevinarstvo. Investitori su, uglavnom, iz Novog Pazara, ali u poslednje vreme beleži se njihov dolazak i iz ostalih gradova Srbije, Turske i dijaspore.. Imalo „pristojnija“ lokacija pretvara se u stambeno gradilište.

Prvo je krenulo iz užeg centra grada, gde se u uskim ulicama novoizgrađene višespratnice „naslanjaju“ jedna na drugu uz obavezne temelje pribijene uz gradske trotoare. Od prvih investitora, nije se baš mnogo zahtevalo da oko svojih objekata izgrade parking prostore za buduće stanare i korisnike poslovnog prostora. To dodatno otežava saobraćaj, na ionako tesnim ulicama.

Zamena „starog za novo“ sve je interesantnija za ovdašnje vlasnike starih kuća i drugih objekata i placeva, sa jedne strane, i sa druge strane, investitora. Prema procenama, u poslednjih nekoliko godina izgrađeno je više od 2 hiljade stanova, a prošlu godinu završilo je dvadesetak započetih zgrada. Trend je nastavljen i u ovoj godini, jer je započeto ili čeka početak radova još desetak gradilišta.

Vlasnici, koji su ustupili svoje lokacije, od investitora dobijaju smeštaj dok zgrada ne bude završena, u kojoj, srazmerno datoj kvadraturi, dobijaju i po nekoliko stanova, ali i poslovni i garažni prostor.

Bez obzira na hiper ponudu novoizgrađenih stanova, njihova cena po kvadratnom metru ne beleži neki značajniji pad. U zavisnosti od lokacije na kojoj se zgrada nalazi, cene novoizgrađenih kvadrata kreću se od 800 do 1.000 evra.

Oni koji se sa investitorima nagode da obezbede sebi stambeni ili poslovni prostor, mogu da računaju nešto niže cene po kvadratu. Najveći kupci su ljudi iz ovog kraja, koji rade u inostranstvu, i deo svoji zarada ulažu u kupovinu stanova, a nije zanemarljiv broj ni onih čija deca studiraju na jednom od dva univerziteta u ovom gradu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), kvadrat novogradnje u Novom Pazaru, prosečno je koštao 99.633 dinara. U odnosu na prvo prošlogodišnje polugođe, cene novoizgrađenih kvadrata, u drugom, bile se niže za nešto više od 5 hiljada dinara ili za malo više od 40 evra. Do ovih rezultata došlo se na osnovu realizovanih kupoprodajnih ugovora između kupaca i investitora.

Podaci pokazuju, da kada se uporede cene novoizgrađenih stanova i građevinskog zemljišta između Novog Pazara i susednog Tutina, gde je, takođe, izgradnja višespratnica u ekspanziji, u ovom gradu je duplo skuplje. U tutinskoj opštini prosečna cena kvadrata bila je 49.322 dinara (99.633 dinara Novi Pazar). Ista situacija je i sa građevinskim zemljištem, izgradnjom po kvadratu i ostalim troškovima.

Prosečna cena građevinskog zemljišta u Novom Pazaru, prošle godine, bila je 26.390 dinara po kvadratu, gradnje 60.369 dinara, a ostali troškovi bili su 12.847 dinara. U Tutinu, prosečna cena građevinskog zemljišta bila je 14.464 dinara po kvadratu, gradnje 29,499 i 5,359 dinara bili su ostali prosečni troškovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari