Penzije u Srbiji od danas po švajcarskom modelu 1Foto: Stefana Savić

Od danas je u Srbiji u primeni indeksacija penzija po „švajcarskiom modelu“ koji podrazumeva njihovo usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Primenom nove formule penzije će od januara biti uvećane 5,4 odsto.

„Švajcarska formula“ za utvrđivanje iznosa penzija bila je uvedena 2003. godine i primenjivana do 2006, kada je ukinuta na insistiranja Svetske banke, u okviru tadašnjeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), pa su od tada penzije usklađivane samo sa rastom inflacije.

Penzije su vanredno povećane 2008, a od 2010. godine su usklađivane samo sa cena i delom rasta BDP preko četiri odsto. U 2014. godini su u sklopu mera fiskalne konsolidacije smanjene penzije veće od 30.000 dinara, ali su kasnije nekoliko puta uvećavane bez ikakvog pravila, u zavisnosti od stanja u republičkom budžetu.

U 2019. je bila ukinuta indeksacija penzija i Vlada je imala diskreciono pravo da utvrdjuje da li će i koliko biti uvećanje penzionerskih primanja.

Većina evropskih zemalja ima formule za usklađivanje penzija, a najčešće se određuju u skladu sa rastom inflacije i prosečnih zarada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari