Posvećenost na poslu jeste merilo uspeha 1

Žene su sastavni deo timova, kako u proizvodnji tako i na održavanju, izveštava EPS Energija. Snežana Gajčanin iz Službe elektroenergetike prestavlja tim u kome radi i posao kojim se bave.

Sve raspoložive snage su tokom avgusta bile angažovane na remontima i u termo i u rudarskom sektoru. Kada se odrede termini početka i završetka remonta, pristižu izvođači radova iz brojnih kompanija, koji zajedno sa zaposlenima u sektoru održavanja imaju zadatak da sva postrojenja dovedu u optimalno stanje i omoguće stabilnu proizvodnju električne energije u narednom periodu.

Vodeći inženjer Službe elektroenergetike u TE „Kostolac B“ Gordan Rajković zajedno sa svojim kolegama ulaže velike napore da se planirani remonti iz delokruga ove službe i realizuju. Tokom avgusta radilo se bez predaha. O izazovima sa kojima se susreću priča i njegova koleginica Snežana Gajčanin, tehničar za merenje i zaštitu sa radnim iskustvom dugim čitavih 35 godina.

– Posao je odgovoran i zahtevan. Sve mora da se radi s maksimalnom koncentracijom, uz poštovanje propisa, jer u radu sa električnom energijom ne sme biti propusta i nepažnje. Stres je prisutan, ali to je deo poziva za koji smo se opredelili prilikom školovanja i zaposlenja. Mnogi od nas su odrasli u Kostolcu, pohađali lokalnu tehničku školu i za nas je ovaj poziv prirodan sled okolnosti, jer se ovde kopao lignit još krajem 19. veka, a prva termocentrala je počela sa radom sredinom prošlog veka, ističe Snežana, koja je deo kolektiva u TE „Kostolac B“ praktično od trenutka kada je započeta izgradnja osamdesetih godina.

– Ovde sam od početka gradnje blokova TE „Kostolac B“. Tri decenije sam provela kao majstor u radionici ove službe, dok poslednjih pet godina obavljam poslove koji su više u domenu administrativnog dela naše službe. Korektni odnosi i saradnja kolega su imperativ, nakon čega ide i realizacija onog što je dogovoreno. Naši radni zadaci podrazumevaju poslove redovnog održavanja tokom godine, kao i remonte na elektroenergetskim postrojenjima u TE „Kostolac B“, odnosno održavanje elektroenergetskih postrojenja u funkcionalnom stanju, kao i modernizacija istih kroz remonte, kaže Snežana.

Iskustvo stečeno na terenu tokom svog rada Snežani daje ulogu i svojevrsnog kormilara u ovoj službi koji je zadužen za koordinaciju s kolegama inženjerima. S njom rade Đorđe Dugić, inženjer za visoki napon, Dragoslav Grujić, inženjer za visokonaponska postrojenja i uređaje, Bojan Jovanović, inženjer za niski napon, Ivan Stojićević, inženjer za niskonaponska postrojenja, i Nenad Stevanović, inženjer u održavanju.

Iz prosvete u elektroenergetiku

Osveženje male ekipe je Nikola Slavković, inženjer za merenje i zaštitu, koji je nakon završenog Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i nekoliko godina provedenih u prosveti počeo da radi u Službi elektroenergetike. – Starije kolege su me zaista bez preterivanja odlično prihvatile i lepo sam se uklopio u kolektiv. Još 2012. godine sam obavio ovde stručnu praksu kao student ETF-a i većinu kolega sam i upoznao. Tada sam odlučio da se vratim ovde i radim upravo ovaj posao, što se i ostvarilo posle mog diplomiranja i kraćeg perioda koji sam proveo kao profesor u Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Kostolcu i Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“. rekao je Slavković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari