Priština i Tirana se udružile na štetu Elektromreže Srbije 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Kosovski operater prenosnog sistema – KOSTT i albanski operater za održavanje elektromreže – OST potpisali su ugovor koji podrazumeva da Kosovo svoje elektroenergetske bilanse više neće usklađivati sa Elektromrežom Srbije već sa albanskom kompanijom OST, što je izazvalo negodovanje zvaničnog Beograda.

Ugovor koji definiše da KOSTT i OST postaju deo istog regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo – Albanija potpisan je juče u Tirani.

Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO), navodi u saopštenju KOSTT koje prenosi portal Kosovo onlajn.

Očekuje se da će taj sporazum stupiti na snagu aprila 2020. godine.

– Regulatorni blok, koji se sastoji od dve regulatorne zone, KOSTT i OST, ima za cilj lakši rad dva elektroenergetska sistema, kako sa tehničkog, tako i ekonomskog aspekta. To će omogućiti lakši rad i balansiranje oba sistema, smanjiti troškove i razmeniti rezerve sistema – piše se u saopštenju KOSTT.

Izvršni direktor te kompanije Iljir Šalja istakao je da se potpisivanjem tog sporazuma Kosovo udaljilo od Elektromreže Srbije i postalo deo OST.

– Ovo je istorijski sporazum za Kosovo i KOSTT, jer smo do sada kao KOSTT bili u okviru regulatornog bloka EMS koji čine Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija. Potpisivanjem tog sporazuma i započinjanjem njegove primene u aprilu 2020. godine, definitivno se odvajamo od srpskog regulatornog prostora i postajemo deo regulatornog bloka sa Albanijom – rekao je Šalja.

S druge strane, reagujući na ugovor potpisan između Tirane i Prištine, Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, izjavio je da „umesto priče o energetskoj velikoj Albaniji koja nikada neće postojati, Priština treba da se okrene ispunjavanju preuzetih obaveza i formira Zajednicu srpskih opština, koju je potpisala pre 2.415 dana“.

– To je nesprovodivo na terenu, i mora da bude zaustavljeno od strane međunarodne zajednice pre nego što proizvede posledice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga – ocenio je Đurić u pisanoj izjavi. On je naglasio da je „Srbija vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu i Metohiji, o čemu ima nebrojano dokaza“.

– Angažmanom EMS-a, EPS-a i resorno nadležnih institucija prethodnih godina sprečavano je i sprečeno članstvo prištinskog operatera koji ilegalno koristi deo naše mreže na KiM u Evropskoj mreži operatora prenosnih sistema električne energije, a najave stvaranja energetske velike Albanije otkrivaju pravo šovinističko lice prištinske politike – naveo je Đurić.

Nekadašnji v. d. ministra energetike i direktor konsultantske firme Enerdži sejving grup Slobodan Ružić objašnjava za Danas da prelazak u drugi regulatorni blok znači da će proces usaglašavanja potrošnje i proizvodnje struje za potrebe KOSTT, umesto EMS-a, obavljati albanski operater OST.

– Operateri prenosnog sistema električne energije se organizuju po takozvanim regulatornim blokovima. Više njih čine jedan regulatorni blok. U okviru regulatornog bloka se vodi zajednička politika vezana za proizvodnju i potrošnju struje u okviru svake zemlje. Ona mora da bude takva da su količine proizvedene struje u zemlji istovremeno jednake količinama potrošene električne energije kako bi se održavala stabilnost mreže. Dakle, reč je o koordiniranom delovanju u kome jedna od kompanija ima vodeću ulogu a to je ona koja najefikasnije funkcioniše. U konkretnom slučaju regulatornog bloka Srbija, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija, to je EMS. Kompanija koja koordinira tu zajedničku politiku ima i ekonomsku korist od toga jer se ta usluga plaća. U slučaju da KOSTT pređe u drugi regulatorni blok sa Albanijom brigu o stabilnosti elektromreže bi vodio operater iz te zemlje OST i on bi zarađivao na taj način, a ne EMS kao što je to sada slučaj – navodi Ružić.

Podsećanja radi u septembru 2013. godine Beograd i Priština su potpisale Sporazum o energetici, kojim je predviđeno da KOSTT bude priznat kao operater prenosnog sistema za teritoriju Kosova i da EMS pruži podršku KOSTT-u da postane član Evropske mreže operatera za prenos električne energije. Reč je naime o energetskom delu u okviru Briselskog sporazuma koji ne predviđa mogućnost da Kosovo iz regulatornog bloka pod koordinacijom EMS-a pređe u sastav regulatornog bloka pod koordinacijom albanskog operatera OST.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari