"Prvi partizan" obustaviće proizvodnju do 21. aprila  1Prvi partizan Užice Foto: Nenad Kovačević

Poput ostalih fabrika odbrambene industrije, koje su zbog epidemije korona virusa i problema u nabavci obustavile proizvodnju, i užički „Prvi partizan“ privremeno će prestati sa radom u sredu, 1. aprila. 

Fabrika, koja izveze skoro kompletnu proizvodnju, kako je izjavio njen direktor Dobrosav Andrić, neće raditi do 21. aprila, do kada će zaposleni biti na kolektivnom godišnjem odmoru.

Od 1.650 zaposlenih, od 18.marta kada je prva grupa od oko 500 radnika otišla na prinudni odmor, a prozvodnja skoro prepolovljena, postepeno se smanjivao broj angažovanih, pa je 31.marta u fabrici bilo oko 900 zaposlenih i oni će od srede biti upućeni na kolektivni godišnji odmor.

Radnici koji su ranije otišli na prinudni odmor koristili su zarađene sate i godišnje odmore od prošle godine, a oni koji ih nisu imali bili su na plaćenom odsustvu i primali su 70 odsto plate.

„Odlučili smo da idemo na kolektivni godišnji odmor koji koristimo uglavnom tokom leta, a imali smo u vidu i to da ne radimo tokom uskršnjih praznika“, izjavio je Andrić.

Navodeći da u toj fabrici nema inficiranih korona virusom, direktor je kazao da je prekid proizvodnje, osim potrebe da se zaposleni zaštite od infekcije, posledica „otežanog transporta i problema sa repromaterijalom, pošto je većina dobavljača obustavila rad“.

„Očekujemo da će sirovine za dva izvozna posla, koja su u toku, stići krajem aprila, tako da je obustava rada do tada bila jedino logično rešenje”,rekao je Andrić za lokalne medije.

O posledicama prekida proizvodnje, naveo je da će one zavisti od naplate i  otpreme već gotove robe, a potom istakao da će fabrika opstati uz mere koje je država najavila, za koje je kazao da su „veoma korektne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari