Radnici na drvenim klupama, čekaju povratak delegacije iz Kine 1Foto: UGS Nezavisnost

Na drvenim klupama, sklupčani jedni preko drugih radnici Gumoplastike u Bujanovcu proveli su i četvrtu noć u fabrici štrajkujući glađu.

Dva dana uzastopno, u pogon u selu Klenike svraćao im je narodni poslanik SNS Nenad Mitrović, a u sredu uveče i predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković. Međutim, niko od njih nema nadležnost da radnicima obeća da će im bilo šta od dogovorenog na sastanku pre mesec dana u Ministarstvu privrede biti ispunjeno. Svi čekaju da se državna delegacija predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vrati iz Kine, te su im svi savetovali da sačekaju i štrajk zamrznu do tada.

– Rečeno nam je da prekinemo štrajk i da će nas u nedelju posetiti državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, sa kojim smo se prošlog meseca i sastali – kaže za Danas predsednik štrajkačkog odbora Slavoljub Ristić. Uprkos tome, ističe Ristić, štrajk neće prekinuti.

Radnici Gumoplastike su devet meseci u totalnoj obustavi rada, od ponedeljka štrajkuju i glađu, jer im država nije isplatila 12 miliona dinara dugovanja za zarade i više od 34 miliona dinara za socijalni program, za koji su se prijavili još juna prošle godine.

U poslednjih nekoliko meseci Danas je bezuspešno pokušavao u nekoliko navrata da dobije bilo kakav komentar iz Ministarstva privrede, dok su nam iz Ministarstva rada u avgustu rekli kako do tog trenutka poslovodstvo fabrike nije dostavilo kompletnu dokumentaciju kako bi radnicima mogao da se isplati novac iz budžeta namenjen višku zaposlenih. Odluka o isplati viškova za ovu godinu je usvojena u aprilu, radnike je na osnovu nje trebalo isplatiti, međutim, nekompletna dokumentacija (za šta opet nisu krivi radnici) navodno je krivac zbog kog se to ne dešava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari