"Republika Kosovo" na rafovima u Beogradu 1Foto: M.R.

Možda zvanična Srbija još nije priznala Kosovo kao državu, ali primer prodavnice obuće iz centra Beograda koja svojim kupcima nudi i robu na čijoj se deklaraciji kao zemlja porekla vodi Republika Kosovo – pokazuje da domaći trgovci nemaju problem sa tim.

Tako se ovih dana u jednoj od beogradskih prodavnica obuće, između ostalih brendova, može kupiti i obuća proizvođača Geris iz Ferizaja (Uroševac) sa Kosova.

Osim naziva artikla i drugih pojedinosti o sastavu u ovom slučaju konkretno ženskih papuča, načinu održavanja, veličini, na deklaraciji se kao zemlja porekla navodi „Ferizaj, R. Kosovo“.

– Osnovno je da mora da se poštuje minimum propisa, što znači da u ovom konkretnom slučaju nije smelo da se desi da se u prodavnicama nađe roba na kojoj je deklaracija Republika Kosovo. Međutim, mi smo i pre nekoliko godina imali sličan slučaj, radilo se o plastičnoj robi koja je takođe poreklom sa Kosova – kaže za Danas Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda.

Tržišni inspektori su, tvrdi on, ti koji bi trebalo da onemoguće da se ovakva roba nađe u prodaji.

– Činjenica je da je napravljen propust, ali verujem da inspektori koji su radili inspekciju ne bi dozvolili da roba ovako deklarisana uđe u Srbiju. Ako, s druge strane, roba nije prošla inspekciju onda se postavlja pitanje na koji način je dospela na rafove – napominje Bogosavljević.

I dok je deklarisano kao proizvedeno u Republici Kosovo nepoželjno, trgovinska razmena sa Kosovom (koje je označeno zvezdicom) godinama odlično funkcioniše. To potvrđuju i podaci Privredne komore Srbije, prema kojima je u prvih šest meseci ove godine zabeležen ukupan promet između Srbije i Kosova od 231,9 miliona evra, što je za 10,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

– Isporuke su iznosile 220,1 miliona evra i bile su veće za 10,7 odsto u odnosu na isti period 2017, a nabavke su 11,7 miliona evra i bile su veće za 3,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U razmeni je ostvaren suficit od 208,4 miliona evra – navode u PKS za naš list.

Najvažniji isporučeni proizvodi od januara do juna ove godine bili su, ističu u PKS, gasna ulja; voda, motorni benzin, ulje od suncokreta, šećer, preparati za pranje i čišćenje, kukuruz i pšenica ostala, kao i bezalkoholna pića.

Sa Kosova u Srbiju u prvoj polovini godine najviše je došlo različitih vrsta cevi, ali i električne energije, otpadaka od rafinisanog bakra, smrznutih malina, ali i radijatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari