Samo za struju 2,5 miliona dinara 1Foto: Fonet/ Inicijativa

Visoki troškovi novogodišnje rasvete u Beogradu su bili potpuno neracionalni i nepotrebni a uložena sredstva su velikim delom mogla da budu iskorišćena na daleko bolji i korisniji način, smatra stručna javnost.

Podsećanja radi, postavljanje novogodišnje rasvete u glavnom gradu Srbije počelo je 29. septembra a svetiljke su prvi put uključene 4. novembra. Prema rečima Siniše Malog, gradonačelnika Beograda, u nabavku novogodišnje rasvete uloženo je oko 150 miliona dinara, a trošak za struju iznosi oko 2,5 miliona dinara. Ono što je zanimljivo jeste to što je njeno uklanjanje u centralnim gradskim ulicama počelo tek pre nekoliko dana.

– Potpuno je jasno da je kao i u slučaju najskuplje jelke na svetu, cena novogodišnjeg osvetljenja u Beogradu enormno visoka. Drugim rečima, građani su taj dekor iz svog džepa platili „papreno“. Očito je da je cena novogodišnjeg osvetljenja visoka, zato što se neko u nju ugradio kako bi zaradio. Jednom rečju, sasvim je izvesno da je u pitanju neracionalno i bahato trošenje novca građana glavnog grada Srbije – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i novoizabrani odbornik Skupštine grada Beograda.

Prema njegovim rečima, novac koji je gradska uprava dala na osvetljenje Beograda tokom praznika mogao je da se utroši znatno korisnije.

– Ima sijaset pametnijih načina da se potroši toliki novac umesto da se nepotrebno baci na ukrasno osvetljenje grada. Primera radi, gradska uprava je ta sredstva mogla da odvoji za rešavanje socijalnih pitanja, da ga usmeri kako bi se građanima povećao kvalitet života, da ulepša delove grada gde se okuplja omladina i drugi Beograđani i slično. Taj novac je jednostavno mogao da bude utrošen za nešto dugotrajnije, opipljivije i važnije za građane od novogodišnje rasvete – ističe naš sagovornik.

Za njega je sporna i dužina trajanja novogodišnjeg osvetljenja.

– Postavljanje novogodišnje rasvete ima svoju svrhu. Sasvim je normalno ulepšati grad za Novu godinu, kako bi se ljudi osećali prijatno, u skladu sa prazničnom atmosferom. Međutim, u razvijenim gradovima osvetljenje se sklanja najduže mesec dana od postavljanja dok su u Beogradu svetiljke gorele puna četiri meseca, što je potpuno besmisleno. Zbog toga je plaćen nepotrebno veliki račun za utrošenu struju. Potpuno je jasno da je novogodišnje osvetljenje gorelo toliko dugo jer je bila reč o marketinškom i propagandnom triku vlasti pred izbore za Skupštinu grada Beograda koji su održani 4. marta. Drugim rečima, vladajuća većina u Beogradu je i na taj način planirala da „namakne“ još po koji glas na izborima – kaže Veselinović.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić takođe smatra da je dužina trajanja prazničnog osvetljenja preterana.

– Ponašamo se kao da je ekonomska situacija u Srbiji takva da nam je samo do slavlja i prigodnog prazničnog ukrašavanja. Novogodišnja rasveta nikako nije smela da bude toliko dugo postavljena. Drugim rečima, nije postojao nijedan razlog da se ona ne ukloni već posle pravoslavnog Božića. Novac koji je potrošen za njeno postavljanje je preterano veliki i mogao se utrošiti znatno korisnije, primera radi za povećanje efikasnosti rada određenih gradskih službi, što bi u potpunosti bilo u interesu građana – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari