SES: Minimalac 155 dinara 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Minimalna cena rada od januara 2019. u Srbiji biće 155 dinara, za 12 dinara više nego što je sada, dogovoreno je danas na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta.

Predstavnici poslodavaca, sindikata i države su načelno postigli dogovor nekoliko dana pred istek zakonskog roka (15. septembar), a minimalna zarada će naredne godine umesto sadašnjih 24.880 dinara biti nešto veća od 27.000 dinara. Odluka o povećanju od 8,6 odsto, međutim, nije bila jednoglasna.

– Posle nekoliko sastanaka i kolegijuma dogovoreno je da minimalna cena radnog sata bude 155 dinara, što je povećanje od nekih 8,6 odsto. Mi smo tražili i smatrali da je realno povećanje od šest odsto, međutim sindikati su tražili 10 odsto – kaže za Danas Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Na predlog Vlade su, kako kaže, pristali samo zato što im je obećano da će za 0,7 odsto biti smanjeno osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

– Rečeno nam je i da će se razmotriti smanjenje doprinosa za zaposlene. Da nije bilo toga ne bismo ni pristali na ovo povećanje – napominje Atanacković.

Konsenzusa nije bilo, ističe, tako da je ostalo da se sindikati naknadno izjasne o tome da li pristaju na 8,6 odsto jer niko od prisutnih iz Vlade nije želeo da pristane na povećanje veće od toga.

Sindikati nisu preterano zadovoljni dogovorenim povećanjem jer su, kako za Danas kaže predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković mislili da ima prostora za dvocifreno povećanje.

– Iz Vlade su rekli da ne mogu da pristanu na više od 8,6 odsto. Međutim, taman posla da ne pristanemo, povećanje je povećanje, a obećano nam je, a to nam je jednako važno da će se ukinuti zakoni koji ograničavaju zarade, obećano je povećanje plata, rešavanje platnih razreda – ističe Stojiljković.

Iako njihovih 10 odsto povećanja nije prihvaćeno kao predlog, razgovor kom su osim sindikata i poslodavaca prisustvovali i ministri rada i finansija Zoran Đorđević i Siniša Mali, kao i premijerka Ana Brnabić, protekao je, kako kaže Stojiljković u „konstruktivnoj klimi“.

– Iz Vlade su obećali da će taj minimalac u naredne tri godine rasti i dostići minimalnu potrošačku korpu. Osim toga, sve ovo o čemu smo pričali, poput ukidanja zakona kojim se ograničavaju zarade, platni razredi, povećanje plata, o svemu tome su rekli da ćemo pričati kada se završe sastanci sa MMF-om. Znaćemo početkom oktobra – napominje Zoran Stojiljković.

Neoprezivi deo na zarade ostaje isti

Iako su prošle godine insistirali na tome, ove godine, kako kaže Nebojša Atanacković, poslodavci nisu tražili da se poveća neoporezivi deo na zarade. Kako kaže, shvatili su da od te mere nije bilo neke velike koristi, naročito za one koji su najslabije poslovali. Poslednji put minimalac je menjan početkom ove godine i to sa 130 na 143 dinara po radnom satu. U isto vreme, neoporezivi deo zarade radnika sa 11.790 dinara povećan je na 15.000 dinara, koliko će i ostati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari