Sever Kosova izolovano ostrvo 1Foto: Medija centar

Ekonomija severnog Kosova je izolovana od ostatka Kosova i od centralne Srbije i predstavlja ostrvo sa oko 3.000 preduzeća i vrlo nepovoljnom privrednom strukturom, rečeno je danas prilikom predstavljanja rezultata istraživanja o stanju privrede na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma.

Konstatovano je da se problemi najmanje rešavaju na severu Kosova, iako se najveći deo Briselskog sporazuma odnosi na to područje.

Na severu Kosova dominiraju trgovina, poljoprivreda i prerađivačka industrija, uz ogroman broj mikro preduzeća, bez srednjih i uz samo jednu veliku firmu, što je nepovoljna situacija, izjavio je profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Blagoje Paunović, govoreći o istraživanju „Frikonomija severa Kosova“.

Zahvaljujući duplim platama i donacijama, stvara se parazitski mentalitet i ljudi na severu Kosova očekuju da neko drugi reši njihove probleme, što je loše za preduzetništvo, ocenio je Paunović.

Prema njegovim rečima, problemi na tom području su posledica nakaradnih političkih rešenja.

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) Dragiša Mijačić je izjavio da na severu postoji nepovoljno pravno okruženje, uz konstataciju: „Jedna teritorija, dva sistema – to nikada nije bilo jednostavno“.

Potrebno je jačanje vladavine prava i kreiranje sigurnog bezbednosnog okruženja, ne samo na severnom, već celom Koosvu, rekao je Mijačić.

On je naveo da na severu Kosova ne postoji institucija koja se bavi problemima privrednika, niti jedinstvena ekonomska strategija za to područje, dok univerzitet u Kosovskoj Mitrovici nije uključen u privredni razvoj.

Potrebno je raditi na jačanju saradnje preduzeća sa severa sa ostatkom Kosova. Privrednici iz centralne Srbije dobro sarađuju sa Kosovom, ali je to otežano privrednicima sa severa, pa im treba omogućiti pristup tom tržištu, koje im sada nije dostupno, izjavio je Mijačić.

Istraživač InTER Jovana Jakovljević je iznela podatak da je na severu Kosova registrovano gotovo 3.200 privrednih subjekata, od kojih je polovina upisana posle potpisivanja Briselskog sporazuma.

Registracija u okviru kosovskog pravnog sistema je neophodna za trgovinu sa centralnom Srbijom i dobijanje sredstava od donatora, rekla je Jovana Jakovljević.

Ona je, govoreći o najvećim izazovima za privrednike, navela dvostruko registrovanje preduzeća – na Kosovu i u centralnoj Srbiji, zbog čega su potrebna dva knjigovodstva, što povećava cenu poslovanja.

Među izazovima su i nejasne carinske procedure i nedovoljno poznavanje kosovskih propisa, zbog nedostaka dokumentacije i lošeg prevoda, izjavila je Jovana Jakovljević.

Prema njenim rečima, u albanskim sredinama nije uvek popularno kupovati od srpskih privrednika, dok se u srpskoj zajednici često smatra da saradnja sa albanskim firmama nije u skladu sa nacionalnim interesima.

Jovana Jakovljević je izjavila da je na severu Kosova teško utvrditi nivo nezaposlenosti, jer se ne zna broj stanovnika, pošto je bojkotovan svaki pokušaj popisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari