Srbija potisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

„Ovo mnogo znači za Srbiju, razvoj, konkurentnost i životni standard gradjana. Ovim otvaramo tržište od 183 milona ljudi. Bili ste partneri i na tome hvala“, rekla je Brnabić na sednici.

Ona je dodala da će sporazum biti primenjen kada ga ratifikuju parlamenti i pozvala sve učesnike da se to učini brzo.

Po njenim rečima, Srbija je predugo bila izolovana i pod sankcijama u izolacijii ali da je danas okrenuta saradnji.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je na današnjoj sednici da očekuje da će Srbija potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom Unijom imati povećanu trgovinsku razmenu jer će pojedini proizvodi biti oslobođeni carina.

Sporazum proširuje listu proizvoda koji mogu da se uvoze na teritoriju EAEU bez carine, povećava kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan.

Sporazumom su obezbedjene godišnje kvote od 2000 tona cigareta, 35 000 litara čistog alkohola, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira za izvoz u EAEU.

Novina su i oslobađanje od carina svih vrsta kozijeg i ovčijeg sira i voćne rakiije, proizvoda koji mogu da se uvoze u neograničenim količinama.

Sporazumom je zadržan visoki stepen liberalizacije koji je postojao prema bilateralnim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazhstanom i proširuje se na Jermeniju i Kirgistan.

Postojeće koncesije iz tri bilateralna sporazuma (sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom) prema novom sporazumu se proširuju i na Jermeniju i Kirgistan, te su sve članice EAEU, dobile godišnju kvotu od 2 000 tona cigareta, 50 000 čistog alkohola i 100 tona topljenog sira za uvoz u Srbiju. Rusija će i dalje moći da uvozi sve vrste poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bez carine.

Zemlje EUAE će i dalje plaćati carine prilikom uvoza u Srbiju belog šećera, etil alkohola, cigareta preko kvote, korišćenih motornih vozila i guma, novih traktora i putničkih automobila proizvedenih u Rusiji.

Carinjeni će prilikom izvoza u EAUE i dalje biti sledeći proizvodi iz Srbije: živinsko meso, određene vrste sireva, beli šećer, penušavo vino, etil alkoholi, cigarete preko godišnje kvote, pamučne tkanine i prediva, kompresori za rashladne uređaje, putnički automobili i traktori, korišćena motorna vozila i gume.

Sporazum stupa na snagu pošto ga ratifikuju parlamenti svih šest država potpisnica.

Tržište Evroazijske ekonomske unije čini 183,8 miliona ljudi a ukupan GDP iznosi 1,9 triliona američkih dolara.

Ukupna robna razmena Srbije sa članicama EAEU tokom 2018. godine iznosila je 1,1 milijardu dolara, od toga najviše u Rusku federaciju – 1,02 milijarde, što je 7,5 odsto ukupne spoljne trgovine u 2018. godini.

Evroazijska ekonomska Unija zvanično je osnovana januara 2015. godine i čine je Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan.

Sporazume o slobodnoj trgovini EAEU do sada je potpisala sa Vijetnamom, Iranom i Singapurom, dok sa Indijom, Egiptom i Izraelom još uvek pregovara o sličnim sporazumima.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.